Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

søndag den 16. januar 2011

Tid til en øl - Trappist 2


16. Januar 2011

Trappisterne er en striks underorden af cistercienserne, der stammer tilbage fra slutningen at 1000-tallet. I 1664 forlød det, at munkene på ”Notre Dame de la Trappe” i Normandiet levede et udsvævende liv, og en ny abbed – Armand-Jean de Bouthiller – blev sendt til stedet. Han indførte hurtigt nogle meget strenge regler med tavshed og arbejdssomhed. Munkene måtte heller ikke drikke andet end vand til måltiderne, men den regel blev ændret efter 3 år, og det blev tilladt at drikke cider og øl.

Under den franske revolution blev alle munke forfulgt og trappisterne søgte tilflugt i Schweiz, hvorfra de bredte sig sydpå til Spanien og Italien. En gruppe munke drog af sted mod Canada, men nåede ikke længere end det vestlige Flandern, hvor de slog sig ned i Westmalle i 1794. Herfra oprettede de mange andre klostre i både Holland og Belgien. De 6 klostre, der brygger øl er Westmalle – Chimay – Rochefort – Westvleteren – Orval og Achel. Derudover findes La Trappe i Holland.

Mens vi i går nød pølser og ost i pausen åbnede Aalborgs lokalformand en specialitet, som nogle af os var heldige at smage – ”Black Santa”. Det er en øl, der kun er produceret i 24 flasker, og den er lavet af Lindholm Høje Bryglaug, der åbenbart består af formanden og 2 andre ølentusiaster.
Det er en klon at Hobgoblin, hvortil der er tilsat ekstra lakrids. Undertitlen siger det hele: ”Hobgoblin goes lakridsmas”. Fin etiket med oplysninger om øllet. Der er brugt flere forskellige malte, ekstra rørsukker og der er humlet med Fuggles og Styrian Goldings. Og så er der tilsat store mængder Kingfisher lakrids. Dette fornemmes tydeligt i aromaen. Øllet føles let og friskt i munden og man får en god smag af lakrids og rosin eller anden mørk frugt. God lang eftersmag.
Karakter 4
Men tilbage til trappisterne. Chimay er et af de mest kommercielle trappistbryggerier – forstået på den måde at de brygger store mængder øl. Men det skal nævnes at alt overskud fra trappistbryggerierne går til vedligeholdelse og velgørende formål. Det er ikke profitforetagener.
Vi smagte Chimay ”Bruin” ( 8. okt 08 ), der er en god fyldig mørk øl, der passer godt til ost.
Derefter kom turen til den anderledes og specielle øl fra Orval.
 
 
Orval laver kun en øltype og den adskiller sig fra de andre. Det er en lys øl, hvortil man har tilsat en streng brettanomyces vildgær, så man får en udpræget syrlighed. ( 20 sep. 08 ). Vi fik historien om den tabte guldring i Orvals kilde og hvordan fisken havde bragt den tilbage igen. Flemming Starcke-Jensen havde selv besøgt klosteret og stået ved kilden, hvor han fik historien fortalt. Der er vist flere udgaver af historien, som adskiller sig lidt fra hinanden. Denne udgave var med et skibsforlis og en enkelt overlevende kvinde, der blev samlet op af munkene. Det var hendes mors ring – det eneste minde – hun tabte i kilden. En spændende og anderledes øl, der endte på en 8. plads i afstemningen.

Derefter kom turen til Westmalle, hvor man producerer 2 øl – en mørk og lys. Westmalle Tripel ( 31 aug 08 ) er den første øl af sin art og har dannet skole. Næsten alle belgiske klosterbryggerier har en tripel på programmet. Det er en meget fin øl, der heller ikke denne gang skuffede. Den endte på en 3. plads.
 
Der var en, der fik den gode ide, at smage de 2 sidste øl op mod hinanden, for de konkurrerer altid om titlen som verdens bedste øl. Jeg har ( bevidst ) heller ikke fundet en afgørelse. Så jeg er nødt til at smage dem med jævne mellemrum. Flemming Starcke-Jensen fortalte at Westvleteren 12 foretrækkes i Flandern og Rochefort 10 i Vallonien.
De 2 øl ligner på mange måder hinanden. Rochefort er lidt mørkere og har en sødere fremtoning end Westvleteren, der er friskere og en smule mere humlet. Det er et temperamentsspørgsmål. En øjebliksvurdering. Rochefort vandt denne gang for mit vedkommende, men Westvleteren vandt i den samlede afstemning. Det er endnu ikke entydigt afgjort, så jeg bliver nødt til at vende tilbage ved en senere lejlighed.
 
 
Aftenen afsluttedes med, at formanden optrådte som auktionarius på slap line og fik bordet med juleøl ( 60 stk ) op på en pris af 1300 kr. Det er stadig billigt. Det var en meget hyggelig og oplysende eftermiddag, hvor stemningen var i top og øllet var ligeså.
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar