Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

søndag den 2. januar 2011

Tid til en øl - Slaapmutske Christmas 2


2. Januar 2011

Her i julen har der været meget mad og drikke ( især øl ), men nytårsaften stod den mest på champagne. Vi smagte en Bollinger, der var syrlig snerpende i starten, men som foldede sig ud  senere og blev et udmærket bekendtskab. Vi smagte også en anden, der havde en bismag af svovl, så det gør ikke noget, at jeg ikke kan huske navnet på den. Jeg fik sneget et par øl ind i menuen ( fiskemenu fra Nørresundby – glimrende ). Det var ”Hvid Jul” og ”Sort Jul” og vi var et par stykker, der nød disse øl til maden.

I dag åbnede jeg så den sidste juleøl i skabet, hvis vi fraregner en ”Hellig 3 kongers”-øl fra Lost Abbey, som jeg naturligvis skal smage på torsdag – Hellig 3 kongers aften.

Aftenens øl smagte jeg sidste år ( 25 dec. 09 ) og gav den en lidt lunken karakter, med løftet om at smage den igen. I år var det den lille buttede flaske, der kom på bordet. Sidste år skrev jeg:

Det betyder ”nathue” og etiketten viser en søvnig halvmåne med nathue. ( Nathuen blev egentlig først tilføjet i 2006 ). Dany de Smet og Marlene Vercaigne har hjemmebrygget siden 1992, hvor Dany fik diplom som brygmester og blev ansat på bryggeriet Huyghe.

I 1999 fik parret en søn og bryggede i den anledning en øl, som mange folk siden efterspurgte, og de besluttede at forsøge med eget bryggeri. Men de manglede et navn. en aften græd sønnen meget og ville ikke sove og de dyppede hans sut i deres nybryggede øl, og straks faldt han til ro. ”Denne øl er en rigtig nathue,” sagde Marlene, og navnet var i hus. Da det var vinter, kom den til at hedde ”Slaapmustske Winterbeer”

Bryggeriet sendte mange øl på markedet og begyndte at eksportere til Skandinavien og USA. I 2008 blev ”Slaapmutske Christmas” sendt på det belgiske marked, og den er nu dukket op her i Aalborg.

Den er på 7,4% og har en mørk brun farve med et rødt skær. Skummet er temmelig svagt. Duften er sødlig med mørk frugt og det er også det indtryk, der præger smagen. Der er en meget tydelig note at sveske – det minder næsten om en svesketrifli. Man skulle så tro, at den er tyk og fyldig i munden, men den føles overraskende let at drikke. Nu fik vi den til medister og revelsben, hvilket nok ikke var helt rigtigt. Den ville nok være bedre til and med sveskefyld. Alligevel synes jeg, den er lige sød nok, og giver foreløbig en lidt lav karakter. Men måske skal den have en chance igen næste år under bedre omstændigheder.

Karakter 3

Og faktisk fik vi and i dag – ikke juleand, men andebryst i fad med lækker sauce og bacon. – og faktisk vil jeg give Slaapmutske lidt højere karakter, selvom det stadig er de sukrede noter, der dominerer.

Karakter 4

Det er en udmærket hyggeøl til efter maden, især hvis man er til det søde.

Jeg har ikke for vane at skrive om de samme øl flere gange, men dette var en lejlighed til at ønske alle et godt nytår med ønsket om mange gode (øl)oplevelser i det nye år.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar