Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

onsdag den 5. januar 2011

Tid til en øl - Gift of the Magi


5. Januar 2011

”Og østens vise ofred’ der – guld, røgelse og myrra skær.”

I aften er det ”Hellig tre kongers” aften. Som vi kan se på etiketten er det naturligvis om aftenen at de finder frem til Jesus – ellers kunne de jo ikke se stjernen. Historien  knytter sig til Matthæus-evangeliet.

Der er 2 historier om Jesu fødsel, og de adskiller sig på flere måder. I den kendte fra Lukas drager familien fra Nazareth til Bethelem for at skrives i mandtal, og Jesus bliver født i en krybbe i en stald. Markens hyrder kommer og besøger ham. Her er der ikke nævnt noget som helst om konger fra østen. Jesus er søn af en fattig tømrer.

I Matthæus evangeliet hører vi om Jesu stamtavle. Han nedstammer i lige linie fra Kong David. Han er altså af kongelig slægt, og det er jo en anden historie. Her er ingen krybbe og fattige hyrder, men derimod konger med gaver. Det er 2 vidt forskellige fortællinger og billeder, der gives af Jesus.

Nu skal man ikke tro, at gamle fortællinger er præcise og korrekte i historisk forstand. Moderne journalister finder stadig ofte på ting selv. ( Hvis man tror på, at det der fortælles i aviser og tv, er den fulde sandhed, er man nok noget naiv. ). Alle beretninger har en afsender og en målgruppe, og sådan var det også i oldtiden. Beretningerne om Jesus skulle inspirere tilhøreren til ny tro, mere end være faktuel korrekte, og så kan man få divergerende forløb.

Men nok om det. Dette er jo en ølblok og ikke en religiøs debat.

Lost Abbey fra Californien har brygget en øl for at ære mindet om de 3 vise mænd fra Østerland. Der er ikke nævnt noget om de er konger - eller hellige for den sag skyld. De er mystikere og det er naturligvis disse mennesker, der først erkender, at en frelser er født.

De 3 vise mænd bragte guld, røgelse og myrra med sig – ”The Gift of the Magi” – hvilket ikke betyder ”magiske gaver”, men ”Magernes gaver”. Som der står på etiketten, fortæller Biblen ikke noget om, ”at de havde øl med på turen gennem ørkenen. Men det er jo ”vise mænd”, og hvem er så dum at gå ud i ørkenen uden øl. Så naturligvis havde de øl med.

”Gift of the Magi” har en farve af guld. Der er tilsat røgelse ( harpiks af træet thurifera ) og en lille smule myrra ( der også stammer fra en vækst ). Så alle gaverne er samlet i denne øl.


Hvis farven skulle minde om guld må det nok være rødguld i 2009 udgaven. Måske skulle jeg have vendt flasken, for at have fordelt bundfaldet, men nu fik jeg 3 forskellige øl ud af det – en klar, en sløret og en grumset. Den toppes af en tyndt lyst skumlag, der hurtigt svinder ind. Fine bobler stiger op til overfladen. Aromaen er præget af alkohol ( 10,0% ) og sukker, samt en syrlig note - af træ. Der er brugt Brettanomyces i flaskegæringen, hvilket også et med til at give denne syrlige snert.

( som de skriver på etiketten – ”vi har efterladt kamelerne på etiketten, men tilføjet vores egen stald til flasken” ). Den føles blød og cremet i munden. Smagen er også domineret – i første omgang – af alkohol og sukker, men dette afløses af en kompleks palet at syrlige, parfumerede indtryk, der jo nok skyldes røgelse og myrra ( som jeg ellers ikke ved hvordan smager ), samt gæren. Øllet er tørhumlet, og afslutningen har da også en markant bitterhed.

Det er en meget kompleks øl, hvis lige jeg ikke har smagt tidligere. Måske er den lidt for speciel i det lange løb, men det er en yderst spændende øl, og næste år må jeg jo bare dele den med vennerne, hvilket faktisk også anbefales på etiketten.

Karakter 5


Ingen kommentarer:

Send en kommentar