Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

tirsdag den 2. september 2008

Tid til en øl - Christoffel Blond

2. September 2008
Endnu en blond tænker I måske, men blond betyder jo egentlig bare lys. At det så også er en typebetegnelse for en overgæret. belgisk ale, har ikke nødvendigvis noget med sagen at gøre.
Denne ”Christoffel Blond” fra Holland er nærmest dimentral modsat den belgiske blond. 

Det er en undergæret, ufiltreret lagerøl på 6,0%. Nogle gange bliver den sammenlignet med en pilsner, men jeg synes alkoholprocenten er lige høj nok. Men det er en frisk og humlet øl.

Brewery Christoffel er fra 1986 og ligger som sagt i Holland – i Roermond – og er opkaldt efter byens skytshelgen: Skt. Christoffel. Det startede meget småt i et lille udhus, men flyttede i 1995 til væsentlig større faciliteter.
Alle deres øl ( det vil sige 2 ) er brygget efter det tyske Reinheitsgebot, og indeholder – modsat de belgiske ales – ikke nogle krydderier eller andre smagsgivere. Omkring 1990 vandt den - 3 år i træk - prisen som Holland bedste øl.
Man har ofte sagt, at i Belgien brygger man kvalitet, men i Holland brygger man kvantitet, fordi et af verdens største bryggerikoncerner – Heineken - ligger i Holland. Men på det seneste er der dukket flere fremragende bryggerier op, - La Trappe, Christoffel og det nyeste: De Molen.
Blonden var bryggeriets første og hed dengang bare: Christoffel Beer, men ændrede navn da de lavede en Robertus. Af en eller anden grund sælges øllen i Danmark under det oprindelige navn: ”Christoffel Beer”. Den er pludselig forsvundet fra de sædvanlige butikker i Aalborg, men jeg fandt den i Super Best, der har et udmærket udvalg af en dagligvarebutik at være.
Den fås i 2 størrelser – og nej, jeg har ikke siddet og tyllet den store 2 liters dunk i mig i aften. Det var en julegave fra min far, og den gjorde stor nytte på den årlige skitur til Norge.

Flasken er lille og buttet og lukket med patentprop, der giver et ordentligt knald, når den åbnes. Pas på skummet.
Det er en gul/gylden øl med meget stor skumudvikling, der afgiver en duft af korn og humle.
Fornemmelsen er på en gang livlig og alligevel blød, og smagen er fyldig og let maltet, men humlen tager hurtigt over. Der er ikke opgivet nogen humletype. Derimod at den er ”Dubbel Gehopt”, hvilket vil sige, at den er humlet 2 gange – muligvis tørhumlet 2. gang.
Eftersmagen er præget af markant bitterhed, der holder længe og giver en frisk afslutning.
Karakter 4


 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar