Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

mandag den 8. september 2008

Tid til en øl - Staropramen

8. September 2008
Da jeg for 2 år siden holdt den første ølsmagning, blev jeg lidt skuffet over at se, at halvdelen af øllene var danske. Jeg havde hørt, at belgisk øl var godt, - at tjekkisk øl var godt, - og troede lidt naivt at al belgisk øl smagte ens og ligesådan med det tjekkiske – sikkert fordi det danske øl, jeg kendte, stort set smagte ens. Jeg blev glædelig overrasket over, at variationen og udvalget var meget større, end jeg havde forestillet mig.

Men jeg havde stadig ikke smagt tjekkisk øl, så de første øl, jeg købte efter ølsmagningen, var 2 tjekkiske øl fra den lokale Brugs – Pilsner Urquell og Staropramen. 50 cl af hver. Så kunne jeg lave en komparativ analyse med dem.

Tjekkerne er det folkefærd i verden der drikker mest øl pr. indbygger – 160 l om året. I Danmark drikker vi omkring 100 l pr indbygger ( selvom jeg gør mit for at bringe gennemsnittet op ). Der er ikke meget variation i de tjekkiske øl – undergæret pilsner eller dunkel, med en lille afstikker til schwarzbier. Men det de gør, gør de godt.

Mine smagsløg var på det tidspunkt ikke vænnet til meget humle, og jeg syntes, at Urquell var lige bitter nok til mig, hvorimod Staropramen havde en bedre balance mellem malt og humle.
Så Staropramen var i lang tid min foretrukne pilsner. Et år efter havde vi en ølsmagning præcis på Urquells fødselsdag, og den skulle selvfølgelig med som ekstra, selvom temaet var mørk efterårsøl. – Og det er jo en særdeles fremragende pilsner. Jeg havde på det tidspunkt vænnet mig til humle. ( mere om Urquell senere ).

Staropramen kommer fra Prag og er derfor ikke en rigtig pilsner, da kun øl fra selve Plzen må kalde sig det.
I 1869 forelagde Gustav Noback sine tegninger til en nyt moderne bryggeri for aktionærerne i Smichov bryggeriet., og i 1871 kunne den første nye øl præsenteres. Den blev en stor succes, og tog kampen op mod Urquell. I 1911 fik den sit nuværende navn – ”Staropramen” – der betyder ”Den gamle kilde”.

Det er en klar, lys øl på 5,0% med fint hvidt skum. Duften er ren og frisk og øllet føles også forfriskende pga. kulsyreudviklingen. Smagen er ren og fyldig med noter af korn og malt og den har en behersket bitterhed, der dog er en del højere end i de fleste danske pilsnere. Brygget efter Reinheitsgebot og humlet med Saaz.
Hvis jeg skal vurdere denne øl nøgternt, må karakteren blive 4+. ( Det er vanskeligt for en pilsner, at kommer højere op på skalaen, da den ret beset ikke har så mange nuancer at spille med. ) Men der er da situationer, hvor den eneste  rigtige øl vil være en pilsner.

Staropramen har været med til flere ølsmagninger, og har kun skuffet en enkelt gang, hvor jeg pga. mangelfuld viden, serverede den efter Sierra Nevada Pale Ale. Der har en sølle pilsner ikke en chance.
I Tjekkiet sælges den under navnet Staropramen Lezak.
Jeg synes stadig, det er en af de allerbedste pilsnere.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar