Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

onsdag den 16. december 2009

Tid til en øl - Samuel Smith Winter Welcome

16. December 2009

Selvom forhandlingerne er brudt sammen, virker klimatopmødet åbenbart efter hensigten. Det er blevet mærkbart koldere de sidste par dage. Nu skal de bare blive ved længe nok til at polerne igen fryser til.

I går sad jeg til koncert med Klarup Pigekor, og mens de gik Luciaoptog, begyndte sneen at falde udenfor kirkens vinduer. Det var meget stemningsfuldt. Koncerten var smukt sunget, men varede i 2 timer, hvilket er for langt, selvom det er godt. Min datter synger med i koret og var heldigvis blevet rask i halsen igen.

Her til aften sad jeg så i samme kirke til Musikskolen årlige julekoncert. Her blev et nyt værk af Anders Koppel uropført. Det er skrevet til Aalborg Musikskole og det var meget spændende. Det var baseret på indianske tekster og niveauet passede til udøverne. De var kommet på arbejde, men klarede det med overbevisning. Meget flot.  Og hele koncerten varede kun en time, hvilket er meget mere passende. Så holder vi derimod endnu 2 koncerter på fredag og de varer også omtrent en time hver.

Men sneen dalede ned under koncerten i går. Her i Nordjylland er vi ikke så hårdt ramt af snemasserne som i andre dele af landet, men derfor føler vi alligevel at vinteren for alvor er over os. Og så er det tid at finder en engelsk ”Winter Ale” frem. De engelske bryggerier brygger ofte øl til hele vinteren i stedet for juleøl, men de bliver frigivet før jul. De bærer ofte navne som ”Winter Warmer” eller ”Winter Welcome”

Samuel Smith Brewery ligger i Tadcaster. Det er det ældste bryggeri i Yorkshire i det nordlige England. Det er et af de største uafhængige bryggerier i England. Det blev grundlagt i 1758, men først overtaget af familien Smith i 1847.
Bryggeriet gærer øllet ved brug af ”The Yorkshire Squares” og det er mig bekendt det eneste sted, denne metode stadig bruges. Det er nogle kvadratiske skifferbeholdere, der ligger ovenpå hinanden. Under gæringen stiger øllet op fra den nederste til den øverste gennem en åbning i toppen. Her aflejres gærresterne, hvorefter øllet løber tilbage til den nederste beholder igen. (Det er vist nogenlunde det, der sker – det er et temmelig sindrigt system ). Det skulle give en naturlig kulsyre.
Alligevel er der tilsat ekstra CO2 til denne øl. ( Så kan det da bruges til noget. Vi skal bare drikke øl nok, så slipper vi for ekstra CO2 i atmosfæren – eller ? ).
Samuel Smith’s ”Winter Welcome” er en ale på 6,0%. Den er orangegylden med et let slør. Skummet er kraftigt og føles meget blødt. Det sætter sig i ringe på glasset. Duften er maltet . Pga kulsyren virker øllet friskere end mange ”real ales”. Der er en god fyldig smag med en tydelig bitterhed i afslutningen. Der er brugt Fuggles og Goldings.
Karakter 4
Jeg har nu aldrig ment, at de engelske vinter/juleøl er specielle. De ligner på mange måder de ordinære ales. Men det kan jo også være godt nok

Ingen kommentarer:

Send en kommentar