Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

lørdag den 26. december 2009

Tid til en øl - Goose Island Christmas Ale


26. December 2009
Sneen ligger stadig, selvom det er en tung og våd fornemmelse. Vi har været til kaffe hos min mor i hendes nye hus. Hun har fået det hyggeligt. Ellers er dagen gået med at kigge på julegaver og få dem lagt på plads. Det er dejligt med en lidt rolig juledag.
Det er ikke blevet til de store øloplevelser i dag. Jeg tog resten af en ”Julehvidtøl” fra Ceres til frokosten. Min kone havde lavet øllebrød til sig selv.
Den er lidt mere klistret end KB’s Julehvidtøl, men ikke så slemt som jeg husker stilen. Brygget med majs og ekstra sukker. Majsen skulle ellers gøre den lettere i karakteren. 1,9% - så man bliver ikke svirrens af den.
Forleden fik vi derimod en dejlig juleøl, der er lidt anderledes end de krydrede belgiske. Da gaverne var pakket ud juleaften, satte vi os med lidt te og en enkelt juleøl. ”Christmas Ale” fra Goose Island i Chicago.
Den er karakteriseret som en ”American Brown Ale” på 7,0%. Det er mere kraft og også mere humle end i den kendte engelske typer, og humlen er naturligvis amerikansk. Goose Island plejer at ændre opskriften på deres juleøl hvert år, men jeg har ikke smagt nogle af de tidligere. I 2009 har de besluttet at give en del af salget til ”Chicago Christmas Ship”, der hvert år sejler over Michegansøen med juletræer til mindre bemidlede familier – en slags julehjælp.
Det er en flot klar, men mørk øl med et kraftigt skumlag. Duften er frisk af humlen. På hjemmesiden oplyses kun at humletypen skifter fra år til år – ligeså gør bitterhedsniveauet, men det er åbenbart altid en brown ale. Det er en amerikansk citrushumle, der er brugt med næsom hånd. De øl, jeg indtil nu smagt fra bryggeriet har alle været fint balanceret. Her fornemmer man en behagelig maltsødme i starten, som siden afløses af den friske grape og appelsinagtige humlenote. Eftersmagen er god med en tydeligt bitterhed. Det er en glimrende øl, hvis man er gået lidt død i de traditionelle søde, krydrede juleøl, og hvis de har den efter jul ( Hansens Vinhandel, Aalborg ) vil den gøre sig glimrende i de mørke vintermåneder.
Karakter 4+


Ingen kommentarer:

Send en kommentar