Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

mandag den 14. december 2009

Tid til en øl - Amager Bryghus Imperial Nisseøl

14. December 2009

Dette er en hektisk uge, hvor der er aktiviteter hver dag, bla. fire koncerter. Jeg skal ikke selv spille, men begge mine døtre optræder med hvert sit kor og musikskolen har to julekoncerter. Derudover  er der afslutningsfest på danseskolen og julefrokost hos vennerne.

Det startede allerede i går, hvor vi var til juleafslutning på danseskolen. Dette var den store afslutning for alle holdene, hvor der var opvisning med de forskellige hold. Vi var på gulvet og danse fire danse og det gik ( synes vi selv ) vældig godt. Der var kun fire par, der stillede op, så vi havde plads nok. Men det er meget kort tid, man danser til sådanne arrangementer. Flere gange nåede vi kun serien igennem én gang.

Her til aften var vi til julekoncert med Coro Misto, hvor min ældste datter synger. Det var de kendte julesalmer og carols, men denne gang havde koret som noget nyt allieret sig med en messingkvintet. Det lød vældig flot. Min kone har sunget i koret siden dets start og havde svært ved ikke at synge med.

Da vi kom hjem igen ville de andre have varm kakao, mens jeg gik i skuret og fandt en øl frem fra Amager Bryghus. De har i år kreeret en lidt anderledes juleøl, der dog bærer det almindelige navn – ”Julebryg”. Som sædvanlig er der en længere lokalhistorisk fortælling på etiketten, men denne adskiller sig alligevel fra normen.

Kort fortalt går den ud på - at julemanden bor på Amager og hedder Kurt, arbejder som gartnerimedhjælper og har bedt Amager Bryghus om at lave en nisseøl med spræl i. Det har de så forsøgt, ved at give den nogle ekstra procenter, så vi når op på 8.0%. De kalder selv typen for en ”Imperial Nisseøl”

Etiketten er en gammel etiket fra det oprindelige Amager Bryghus, der eksisterede i starten af 1900tallet. Det er nogle nisser, der danser med en dame i Amagerdragt.

Der er tilsat ekstra kandis, som det hører sig til i en nisseøl. Men ellers ligner den ikke meget – i hvert fald ikke i forhold til den ”KB Nisseøl” jeg fik forleden. Den minder mere om en porter eller schwarzbier.

Det er en mørk, ufiltreret øl. Skummet er kraftigt og føles blødt, og det har en fin cappuchinofarve. Det bliver hængende lidt på glasset. Duften er maltet, men der trænger tydeligt alkohol frem. Øllet føles ikke tykt eller klistret, men temmelig let. Smagen er lidt sødlig, men også her træder alkoholen i karakter og giver en vinøs fremtoning. Bitterhedsniveauet er på 15 IBU, hvilket ikke er højt, men jeg synes nu egentlig at fornemme en tydelig bitterhed i eftersmagen. Humletypen er Fuggles. Eftersmagen er lang og ellers præget af alkohol.

Karakter 4

Som sagt er nisseølskarakteren udvisket en del, men måske kommer det automatisk, når der kommer lidt spræl i procenten. En udmærket øl, der dog ikke er udpræget julet, men fint kan passe til andre tider af året også.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar