Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

fredag den 4. december 2009

Tid til en øl - Jul i Overhuset

4. December 2009

I dag var vi til aftensmad hos gode venner i Dronninglund. Æbleskiver til eftermiddagskaffen og jordskoksuppe til aften. Her bliver altid serveret god øl og i dag stod det på ”Klitnisse” fra Skagen – ”Julestenøl” fra Thisted og ”Jingle Ale” fra Gourmetbryggeriet. Disse øl skrev jeg om sidste år og – så vidt min hukommelse ikke svigter – er de meget lig i år. Gode øl, der signalerer jul.

Derudover fik vi ”Willemoes 2009” der i sagens natur er en ny opskrift hvert år. I 2007 vandt de prisen som Årets Øl, men den øl fik jeg desværre aldrig smagt. Udgaven fra 2008 skuffede mig lidt, så hvordan er 2009 udgaven. Den er en stærk øl på 10,5%. Den er brygget på både over- og undergær. hvilket umiddelbart lyder mærkeligt, Der er sikkert tale om dobbelt gæring, da procenten er så høj. Det er en smagfuld øl, hvor alkoholen smager en del igennem – ikke ubehageligt, men alligevel fremtrædende.

Hjemme igen var det tid at åbne for dagens kalenderøl – ”Jul i Overhuset” fra Thisted. Jeg havde en forventning om at det var samme opskrift som ”Underhuset”, men det viste sig at være forkert. ( tror jeg )

På etiketten ser vi denne gang et par herrer i pudderparykker, der samtaler pænt ( kedeligt ) med hinanden. De er til gengæld blaserte og sløve at se på, med tegn på for meget vellevned. Etiketten er rød, hvilket betyder at man rent faktisk kan læse varedeklarationen, der står rundt i kanten. ”Underhusets” etiket var grøn og umulig at læse. ( Heldigvis har min datter bedre syn end mig, og kunne læse op, hvad der stod ). - Og det er samme tekst.
De 2 øl er ved første indtryk meget lig hinanden. Alkoholprocenten er 7,9% og farven er også identisk. Men i det øjeblik, man indsnuser aromaen fra ”Overhuset” bliver man klar over forskellen.
Etiketten fortæller en historie om at Overhusets medlemmer kunne nyde denne overgærede øl, men det er slet ikke engelsk øl, der falder mig på sinde. Derimod minder den utrolig meget om ”Aventinus” – den tyske dobbeltbock weissbier. Den krydrede duft og ditto smag giver formodning om en overgærtype, der er meget lig de tyske hvedeølgærtyper. Her er der en krydret duft/smag at nelliker og banan. Der er en kompleks smag, der er svær præcis at sætte betegnelser på, men jeg kan ( som mine anmeldelser bekræfter ) godt lide den. Det gælder også denne øl, der har været lidt af en overraskelse. Som det hører sig til i tysk hvedøl er bitterheden lav. Men at den er engelsk ( ? )
Karakter 4

Ingen kommentarer:

Send en kommentar