I går havde vi en glimrende og hyggelig belgisk ølsmagning for herrerne på skolen. Der var nu ikke mange samlet. Vi var kun 6, men det er også nok til at have en god aften. Vi skulle gennem 10 belgiske øl ( 10 cl af hver ), og der var ingen trappistøl iblandt.
1. Strubbe – Ichtegems Grand Cru ( 6,5% )
2. De la Senne – Zinne Bir ( 5,5% )
3. De Halve Maan – Brugse Zot ( 6,0% )
4. Eucassinnes – Ultradelice ( 8,0% )
5. Hoegaarden Grand Cru ( 8,5% )
6. Ellezelle – Hercule Stout ( 9,0% )
7. Van Steenberge – Piraat (10,5%)
8, Cuvee Van der Keizer (11,0%)
9. Malheur 10 (10,0%)
10. De Struisse – Pannepot (10,0%)
Det gav et pænt alkoholgennemsnit på 8,5%, men derudover var der den kendte Øl-likør ”Ultrapres” på 27%, og vi sluttede af med et par stykker af den.
Det var lidt mindre øl end vi plejer at få til disse møder, men jeg tror at det passer glimrende. Man er ikke helt så kvæstet dagen efter. Så nu er vi endelig kommet ned på den ration, man normalt indtager til ølsmagning, det har bare taget os ( mig ) 2 år at forstå.
Vi lagde ud med en af de belgiske specialiteter – den syrlige øl. Og det var da også en ny oplevelse for flere i forsamlingen. Det skal man lige vænne sig til. Jeg havde valgt ikke at tage en Lambic med. Man skulle jo nødig skræmme folk væk, og jeg har selv lidt svært ved dem. Lambic får eddike til at virke som sødemiddel, så vi nærmede os emnet med en Flamsk Rød – ”Ichtegems Grand Cru” fra Brouwerij Strubbe i Vestflandern.
Bryggeriet er fra 1830, hvor Carolus Strubbe flyttede til Itchegem, hvor han arbejdede i marken om sommeren og på sit eget bryggeri om vinteren. Dengang måtte mange bryggere selv stå for det meste – dyrke byg og endda humle, bygge fade af eget træ osv. Det var ikke en tid med ensartethed, heller ikke i resultatet.
I 1986 blev de åbne gærkar erstattet af 4 cylinder-gærkar og en mere moderne og steril produktion kunne begynde. Derefter er der kommet mange nye øl på markedet. I 2006 udsendte man så denne syrlige Grand Cru. Bryggeriet er lige blevet overtaget af 7. generation – Stefan Strubbe.
”Ichtegems Grand Cru” er en flot rødbrun øl med et mørkt kobberksær. Den er klar i starten, men i de fleste belgiske øl er der bundfald, så klarheden ændres til sidst ( Der var stor forskel på om man var den første eller sidste til at hælde op ). Der er en fin hvid skumtop. Øllet er brygget på 80% pilsnermalt og 10% munchner- og 10% karamelmalt. Derudover lagres det i 2 år på egetræsfade fra Bordeaux, der en gang har indeholdt rødvin. Dette er også med til at farve øllet – både udseendet og smagen. Derefter blandes denne øl med en yngre sødere øl til Grand Cru.
Duften er syrlig, og man fornemmer det vinøse. Dette forsætter i smagen, der dog har en sød kerne, hvor jeg fornemmer nogle søde bærnoter. Den er humlet til 19 IBU med 3 forskellige humletyper, dyrket i området. (Saaz, Styrian, Kent Golding).
Karakter 4
En af deltagerne kom lidt senere og var ikke forberedt på denne syrlige øl, hvilket afstedkom et lidt underligt ansigtsudtryk, og den faldt vist aldrig i hans smag. Det er nok også en type, man skal vænne sig til, men nu er den introduceret. Min egen favorit af denne type kunne jeg desværre ikke få fat i. Det er ”Duchesse De Bourgogne”, men denne øl minder meget om den med den fine sødme som modspil til syrligheden.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar