Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

tirsdag den 31. marts 2009

Tid til en øl - Amager Bryggens Blonde / Jacobsen Forårsbryg

31. Marts 2009
I dag kunne jeg rigtig mærke, at vi er gået til sommertid, for det var lyst, da jeg sluttede arbejdet, og det var atter muligt at fotografere aftenens øl på terrassen. Det giver et meget bedre lys end ved lamper indendøre.
Amager Bryghus er et af de bryghuse, der har gjort sig bemærket med ekstreme og kraftige øl. Jeg har tidligere beskrevet deres ”Tripel” og deres ”Pale Ale”. Hver øl har en lille lokalhistorisk beskrivelse på etiketten, og på aftenens Blond er det Island Brygge. Bryggen opstod fra 1900 til 1908, hvor man opfyldte havnen og byggede store huse, og det er nu et af de mest attraktive områder på Amager. Derfor kunne man godt ønske, at det fik en lidt bedre repræsentant end ”Bryggens Blond”
Det er en gylden øl på 5,0%, med et flot orange skær. Skumudviklingen er ringe og duften er svag og lidt syntetisk. Der er fine bobler og den føles frisk og let i munden. Man kan også sige lidt tynd.
Smagen er let og præget af korn, men den virker slap og uinteressant. Smagen slutter lidt surt og eftersmagen er kort og svag. Så det er ikke en øl, der lever op til deres renome. Jeg må da også nævne, at jeg nærmest fik den smidt i nakken, for der var ingen der ville købe den. Den kan da slukke tørsten en varm dag, men det klarer en Corona ligeså godt. Amager skal nok holde sig til kraftige og humlede øl.
Karakter 2
Men lyset her i sommertiden giver jo klart indtryk at forår. Og der kommer også flere forårsbryg på markedet. En af dem er fra Jacobsen, der har sendt deres gamle ”Skovmærke” fra sidste år ud som ”Forårsbryg”. ”Skovmærke” var en Limited Edition fra 2008, og har en frisk, let syrlig smag af skovmærke. Den er et resultat af den tidligere brygmester Jens Eikens ide om at lave øl med et nordisk ansigt. Skovmærken er samlet i Norge – i Romsdal, Møre og Tynsdal. Dertil er der humlet med Styrian fra Slovenien. En humletype med et friskt pust at fyrrenåle, jasmin og grape.
Jeg har på det sidste set den blandt årets påskebryg, men det mener jeg er et forkert sted at placere den. Påsken ligger tilfældigvis om foråret, men denne øl har en ganske anden karakter end de søde, maltede bockøl. Denne øl vil passe glimrende, når man tager på den første skovtur, mens bøgen springer ud.
Vi fik den forleden til vores ølsmagning. En af deltagerne kunne med det samme smage skovmærken, da han havde brugt netop denne urt i den første kryddersmaps, han havde lavet. Det er da også en tydeligt smag, der adskiller sig klar fra andre noter.
Det er en gylden klar øl på 6,3%. Det er et pænt hvidt skumlag. På billedet serveres den i et Carlsberg glas med thailandsk skrift. Vi fik i ølklubben et loppemarkedsfund foræret. Her optræder Carlsberg på russisk, israelsk og thailandsk - men glassene er ellers ens, så det er nemt at dele øllene lige. Allerede i duften fornemmes skovmærken, samt noter at fyr og citrus. Øllet føles friskt og let syrligt. Smagen er dog også præget at en smule sødme, selvom den hurtigt viger for skovmærken. Der er en svag bitterhed i eftersmagen og en anelse citrus.
Karakter 4+
Jeg ser i påskens anmeldelser, at ”Forårsbryg” ikke altid får de store lovord med på vejen, men jeg synes, det er en glimrende øl - dog ikke til påskebordet. Det er en øl, der skal nydes til forårets og sommerens skovture.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar