Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

tirsdag den 10. marts 2009

Tid til en øl - Stiegl

10. Marts 2009
Aftenens øl er hjembragt fra Østrig, da min kone var på skiferie dernede. Stiegl betyder trappe og bryggeriet ligger lige ved siden af trappen, der går op til borgen ”Hohensalzburg”. Denne ligger som navnet antyder midt i Salzburg. Bryggeriet stammer helt tilbage fra 16. juni 1492 og blev midt i 1600-tallet Salzburgs største bryggeri.
Der er en restaurant og et bryggerimuseum knyttet til bygningen og de har en flot, men lidt langsom hjemmeside. Her hævdes det at Mozart nød Stiegl-øl i 1780-erne, men om det er gæt eller viden aner jeg ikke. Det lyder dog meget sandsynligt.
Stiegl brygger efter Reinheitsgebot og har en hel del typer i sortimentet – en pilsner, en weissbier, en bock og de allestedsnærværende rædsler – Radler – både med citron og med hindbær. Derudover brygger de ”Paraselsus Zwickl” og ”Goldbräu”.
Paraselsus ( 1493 -1541 ) var en berømt alkymist og læge, der en tid arbejdede i Salzburg og som bla. udtalte de berømte ord: ”Bier ist eine wahrhaft göttliche medizin” Den må vi smage næste gang turen går til Østrig.
Min kone havde købt ”Goldbräu” med hjem. Det er en øl på 4,9%. Den er lys og klar med en fin og kraftig hvid skumtop. Den kunne godt minde om en pilsner, men duften overrasker. Den er mere sød og maltet, end man kunne forvente i så lys en øl. Jeg synes, der er en snert af nisseøl i den. Der er ingen bobler men alligevel er der tale om en livlig øl. Den passer bedre til maden end som tørstslukker, for jeg er ikke så meget for den form for maltsmag. Man vænner sig dog hurtigt til den. Der er ikke nogen umiddelbar bitterhed, men når eftersmagen er forsvundet sniger en let bitterhed sig frem.
Karakter 3
Også i dag har der været fødselsdag i vennekredsen, men dagen er vist gået mest med arbejde. Men jeg vil gerne ønske: ” Tillykke med fødselsdagen”. Håber der har været lidt tid til af fejre dig.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar