Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

mandag den 9. marts 2009

Tid til en øl - Traquair House Ale

9. Marts 2009
I dag nåede jeg at grave halvdelen af en nyt bed til bærbuske. Det er ikke fordi, det er så stort, men det er en del af græsplanen, der skal opdannes til bed, så det er hårdt nok. Og midt i det hele skal man så af sted på arbejde. Det er begyndt af krible lidt for at komme ud i haven, men det er nok stadig lidt for tidligt. Men før solbærbusken kan flyttes, skal bedet jo være klart, og grave kan man da altid. Der er flere projekter, der skal i gang her i foråret..
Lige syd for Edinburgh ligger Innerleithen og Traquair Castle. Slottet er den ældste ejendom i Skotland der stadig er beboet. Det satmmer tilbage fra 1107, men allerede omkring 950 lå der en hytte på stedet. Jeg har tidligere skrevet om slottets historie og den fabelagtige ”Jacobite Ale”, der hører til blandt mine favoritter. ( 17. aug 08 ). Men den første øl der blev brygget i 1964 var ”House Ale”.
Peter Maxwell Stuart – den 20. Laird – overtog slottet i 64 og fandt et gammelt brygudstyr. Med hjælp fra bryggerne på det nærliggende Belhaven, fik han startet en ølproduktion. De første bryg blev gæret på de gamle originale egetræstønder, og det gælder efter sigende stadigvæk, selvom produktionen er vokset. En del af lagringen finder sted på Belhaven.
 Traquair brygger undergæret øl, hvilket er en overraskelse, da det jo er en ale. Men skotterne blev hurtigt begejstrede for undergæren, da den dukkede op. I Skotland er der så koldt, at den traditionelle overgær blev tilsat ved temmelig lav temperatur, hvilket giver en lavere esterproduktion og en renere og slankere smag. Så lagerøllet adskilte sig ikke så meget fra den skotske øl, og derfor benyttes der flere steder undergær. ( Betegnelsen ”ale” for overgæret øl er jo også blot et forsøg på at kategorisere øltyper, men som altid i den virkelige verden er der ting, der ikke passer ind i skemaerne ).
Traquair laver altså undergæret ale. Man bruger udelukkende humletypen East Kent Goldings og alligevel lykkes det at lave disse smagfulde og nuancerede øl.
 ”House Ale” er en mørk, næsten sort øl med hvidt skum, der ret hurtigt forsvinder. Duften er fyldig med mange noter af kaffe, lakrids og mørk frugt som sveske og blomme. Det er en øl der fylder og varmer godt i munden. Alkoholprocenten er på 7,2% og man fornemmer en vinøs note, der måske også stammer fra egefadene. Som altid føles Traquairs øl lette, på trods af de mange smagsnuancer. Første gang jeg smagte den, syntes jeg at den ristede kaffesmag var for voldsom, men denne gang passede den fint. Samtidig lagde jeg mere mærke til en note af lakrids. Eftersmagen er kraftig og lang med en balanceret bitterhed.
Karakter 5
Og så er det jo ikke engang den bedste øl fra bryggeriet. I anledning af 900 års jubilæet udsendte de en Barley Wine med sherrykarakter. ”Laird’s Liquor” – som jeg desværre ikke har set længe -  har mere udpræget lakridssmag. men vinder er uden tvivl ”Jacobite Ale”.
Kan fås i Ølkonsortiet, der importerer disse øl til Danmark.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar