Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

fredag den 13. marts 2009

Tid til en øl - Påskebryg

13. Marts 2009
I dag er det P-dag, hvilket betyder at påskebryggen kommer på hylderne. Jeg har nu allerede set en del rundt omkring, så det bliver ikke håndhævet så klart som J-dag. Traditionen med de mange påskebryg er vist dansk, men der er også en del belgiske bryg til højtiden. Traditionen med stærk øl til påske er meget gammel. På landet drak man hjemmegjort øl og adelen drak øl fra Kongens Bryghus eller importeret øl fra Tyskland.
Og her havde man en lang tradition for Bockøl. I 1622 kom Paulanermunkene til München og begyndte hurtigt at brygge øl. De skabte den nu så berømte ”Salvator”. En dobbeltbock på ca. 8,0%. Den var en hyldest til deres grundlægger Franscenco de Paola, og skulle føre dem frelst gennem fastetiden. Man kunne ikke spise brød, men man måtte gerne få øl og denne øl var brygget på så meget malt, at den fik tilnavnet ”flydende brød”. Kurfyrsten af Bayern elskede dette øl og drog hvert år afsted til klosteret for at udtage en ”Salvator-probe”. Dette foregår 19. marts. og hvis ellers det er til at finde denne glimrende øl på hylderne her i Nordjylland, vil jeg prøve at få fat i den. Det er dog et par år siden, jeg har set – og smagt – den.
I slutningen af 1800-tallet dukkede øllet frem i København og blev en kæmpesucces. Her afholdt man specielle Salvatordage og det er denne tradition der er ført videre til J-dag og P-dag. Selve P-dag traditionen stammer fra 1952

Carlsberg blev nemlig meget inspireret af Salvatorøllet, og besluttede i 1905 selv at udsende en øl i samme stil – ”Påskebryg”. Tuborg fulgte efter i 1906 og derefter de andre danske bryggerier. Øllet blev benævnt bryg for at vise at alkoholprocenten var højere end det almindelige øl. De fleste danske påskebryg er brygget i Bocktraditionen. Carlsberg har med deres ”Semper Ardens Easter Brew” forsøgt at genskabe originalen efter gammel opskrift.
Påskebrygtraditionen er altså temmelig gammel, modsat julebryggen der jo først dukkede op i 1958.
Min favorit sidste år var Ølfabrikkens ”Ostern Bock” men også føromtalte Semper Ardens er fremragende. Ølfabrikken fik stor succes med deres ”Highland Easter”, der var skotsk inspireret, men om disse øl kommer på markedet i år ved jeg ikke. Ølfabrikken ( Gourmetbryggeriet ) sender i år ”Grøn Påske” og ”Gul Påske” på markedet, samt GB’s egen ”Saison paaske”. Den tidligere brygger på Ølfabrikken Christian Skovdal har sendt en påskeøl på markedet, der er brygget efter en gammel mellemøstlig opskrift. Det kunne være den øl, Jesus selv drak Skærtorsdag. Den er brygget på malt og vindruer – en slags blanding mellem vin og øl. Spændende.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar