Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

fredag den 20. marts 2009

Tid til en øl - Virklund Dark Brown Ale Whiskylagret

20. Marts 2009
I sommeren 2007 besøgte vi ”Det Lille Røgeri” i Voervadsbro til en familiekomsammen. Her kunne man få røget fisk og vi havde en dejlig eftermiddag. Min glæde blev stor, da jeg opdagede at man også kunne få specialøl fra Virklund Bryghus. Virklund ligger lige syd for Silkeborg – altså i nærheden – og det er svært at skaffe deres øl udenfor lokalområdet. Bryggeriet stammer fra 2005 og brygger ufiltreret og upasteuriseret øl.
Jeg kendte ikke til deres øl på det tidspunkt, men bestilte en ”Pale Ale”. Det var en meget fin amerikansk inspireret pale ale med cascadehumle og en fin bitterhed.
Lige før jul i 2007 var min kone på besøg hos sin mor og købte hele Virklund sortiment, så jeg kunne smage det hele. Alle deres øl er af høj kvalitet også den ”Dark Brown Ale” der siden er kommet til. Det er en øl, de selv beskriver som en blanding mellem en Brown Ale og en Stout. Den er på 5,8% og er fyldig og rund. Humletypen er Fuggles, men der er ikke en udpræget bitterhed i den.
Idag var jeg en tur omkring Ølkonsortiet og der blev jeg gjort opmærksom på en specialudgave af ”Dark Brown Ale”. Lagret på Whiskyfad.
D. 7. November 2008 blev denne øl fyldt på et gammelt Islay Whiskyfad, der få dage forinden havde indeholdt en 16 års gammel whisky. Tønden blev forseglet og sendt afsted til Viborg, hvor det blev hentet og ”Dark Brown Ale” blev fyldt på. Tønden var efter sigende stadig våd og det må jo give en kraftig smag til øllet. Efter 3 måneders modning og lagring på tønden blev den så tappet på flasker. Det blev kun til 453 flasker og Ølkonsortiet har fået lov at købe 12, så det er en temmelig eksklusiv øl, vi her har fat i. Resten kan formodentlig skaffes i Virklunds omegn.
Det er en kraftig skummende øl, hvilket kom lidt bag på mig. Skummet er groft og duften af røg er umiskendelig. Man mærker allerede her Islaywhiskyens aroma. Øllet føles egentlig let, sikkert pga den lave alkoholprocent, men samtidigt er det en smule skarpt. Smagen af røg overdøver i første omgang alt andet, men derefter træder mørk frugt frem og en skarp tydelig whiskynote. Eftersmagen er præget af islaywhisky. Bitterheden er til stede, men går op i røg.
Karakter 4+
Jeg tror, det vil have klædt den med en lidt højere procent og lidt større fylde, men den vinder, når man har vænnet sig til røgen og de andre nuancer træder frem.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar