Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

søndag den 19. oktober 2008

Tid til en øl - Ebulum

19. Oktober 2008
I dag har vi kørt de unge mennesker ned på efterskolen. Vi havde lånt min lillebrors bil, for der var 5 efterskoleelever, der skulle af sted, og de havde meget bagage. Det har været hyggeligt at have dem på besøg. Min datter har glædet sig meget. De sov længe. Vi havde omdannet et værelse til en stor seng med flere madrasser på gulvet, og de sov i en stor bunke. Mere vil vi ikke vide, men de har sikkert opført sig sobert. Inden de stod op havde vi allerede afsluttet 2 jobs – aviserne og søndagens gudstjeneste.
Noget af det, der binder dem sammen, er interessen for bla. keltisk musik. Der er en, der spiller guitar, en på violin og en på klaver osv. Min datter spiller selv violin og synger.

Så jeg har her efter køreturen fundet en keltisk øl frem – fra Wales oprindeligt. Det er det skotske bryggeri ”Heather Ales” der har specialiseret sig i historiske øl – fra tiden før man begyndte at bruge humle. Humle kan ikke dyrkes i Skotland, da der er for koldt, så man har haft tradition for at bruge alternative urter til at tilføre bitterhed.

I 1986 fik en hjemmebryggerforening i Glasgow oversat en gammel gælisk opskrift på Lyng-øl
( Leann Fraoich ) og Bruce Williams begyndte derefter at eksperimentere med mængde og sorter af lyng. Han afprøvede resultaterne på sine kunder i pubben og i 1992 var recepten klar, og han kunne sælge sin bryg under navnet ”Fraoch”. Derefter er produktionen vokset støt og andre historiske øl er kommet på programmet.

”Ebulum” stammer fra de walisiske druider i det 9. årh. Ebulum betyder hyldebær og der er tilsat modne bær til drikken. Den er en del af de gamle druidiske efterårsfester, hvor ”The Elders” bryggede en stærk ale til landsbyens folk og krydrede den med ”Elderberries”. Denne opskrift er fundet i et dokument fra 1600-tallet, der beskrev traditionelle drikke i det skotske højland.

Den er brygget på mørk ristet havre, bygmalt og hvede – kogt med urter og tilsat hyldebær. Procenten er på 6,5%. Den er en kulsort ale, med en brun skumtop, der holder fint. Duften er præget af en svag note af bær. Mundfølelsen er rund og blød, og smagen er meget ristet med noter af engelsk lakrids. Denne note holder over til eftersmagen, hvor der også dukker smag af hyldebær frem. Behagelig afslutning - uden humle – men alligevel med en bitterhed fra hyldebærene.
Karakter 4
Hyldebær er gennem tiden blevet brugt mod alverdens lidelser. Vi kender den personligt fra den varme hyldebærsaft. Den er virkningsfuld mod iscias, gigt og influenza, og den indeholder garvesyre og frugtolier. Så det er bare med at komme i gang med at nyde denne øl, så vi slipper for efterårets dårligdomme.
Skål – for sundheden.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar