Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

søndag den 12. oktober 2008

Tid til en øl - Hofbräu


12. Oktober 2008
Først en rettelse eller måske tilføjelse til gårsdagens øl. Jeg har set , at der er andre der foreslår engelsk Challenger humle og amerikansk Cascade til ”Atlantic IPA”. Om der er et gæt ligesom mit, eller det er reel viden, ved jeg ikke, men det er i hvert fald et udmærket bud….. Og så videre til noget helt andet.

Oktoberfesten i Munchen er forbi. Det er 198 år siden den første blev afholdt, men den har været aflyst et par gange ( pga. krig og kolera og andet skidt ), så man er kun nået til Oktoberfest nr. 175. Den blev afholdt i slutningen af september, men sådan har det ikke altid været. Der er lidt uenighed og den oprindelige dato – enten 12. Okt. eller 17. Okt. I midten af 1800-tallet blev det besluttet at flytte festen til sidst i september, da der ofte var væsentligt bedre vejr. Den varer 16 dage og slutter på den første søndag i oktober. ( med mindre det er d. 1. eller 2. for så varer den til 3. oktober ).
Oktoberfesten tiltrak i år omkring 6 millioner mennesker, der drak omkring 6,6 mill. Mass øl¨( ”ein mass = en liter ), så der har da været fest. Festen bliver afholdt på ”Theresienwiese” (Therese’s eng) og åbnes ved at borgmesteren i München slår spunsen i den første tønde og råber: ”O’zapft is”, hvorefter den bayerske ministerpræsident får den første Mass.

Den 12. oktober 1810 afholdt Kronprins Ludwig ( Ludwig I ) og Therese af Saxe-Hilsburghausen bryllup, og i den forbindelse blev der den 17. oktober afholdt et hestevæddeløb og en fest for folket.
Derfor er der lidt usikkerhed om den oprindelige dato. Så vi bliver nødt til at fejre begge dage.
Der er 6 bryggerier, der har tilladelse til at servere øl til den originale Oktoberfest.
Augustiner, Paulaner, Spaten, Löwenbräu, Hofbräu og Hacker-Pschorr.

Jeg har kun set Spaten og Paulaner i Danmark, men da jeg i sommer var i Harzen købte jeg nogle øl med hjem fra både Hofbräu og Hacker-Pschorr. Og her på selve bryllupsdagen må det være passende at smage på Hofbräu.

I 1589 besluttede Wilhelm V af Bayern at oprette et bryggeri, for at tilfredstille den store tørst hos hoffet ( og ham selv ). Øllet i München var dårligt og man importerede øl fra Einbeck. Den 27. september 1589 foreslog hans rådgivere så, at man kunne jo brygge øllet selv, og samme dag blev den første brygmester – Heimeran Pongraz fra Gieselfeldt klosteret – ansat. Han skulle stå for udviklingen af ”Hofbräuhaus”
I lang tid var dette bryghus det eneste, der måtte brygge hvedeøl i Bayern.

”Hofbräu Original” er en lys gylden øl med hvidt skum. Duften er præget af lys malt og korn. Fornemmelsen er frisk og smagen er middel fyldig med en anelse sødme. Eftersmagen holder fint med en middel bitterhed. I det hele taget en middel øl. Også alkoholprocenten, der er på  5,1%.
Karakter 3
”Hofbräu Münchener Weisse” er en hvedeøl – også på 5,1%. Det er en gulgylden klar øl med masser af bobler. Der kan komme en anelse slør pga. af bundfald, men det er ikke meget. Det er en dejlig frisk øl, med masser af liv og bobler. Duften er præget af en anelse nelliker og sød frugt, hvilket også går igen i smagen. Til slut kommer der fine noter af banan, men det hele virker afdæmpet og ikke så påtrængende. En dejlig frisk tørstslukker, og – ligesom Erdinger - en god øl at starte med, hvis man er ny i udforskningen at tyske Weissbier.
Karakter 3+

På etiketten står der; ” In München gebraut – in aller welt getrunken”, hvilket må siges at være en overdrivelse, da jeg i hvert fald ikke har set den i Nordjylland.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar