Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

torsdag den 30. oktober 2008

Tid til en øl - Southampton Pumpkin Ale

30. Oktober 2008
I aften har vi atter været til dans. Det er stadig væk sjovt, men vi har heller ikke så svært ved trinene. Det er også hårdt – dels for skuldrene og så fordi nogle af dansene går temmelig hurtigt. Jeg kender ikke flere øl med dansenavne, nu vi er kommet over ”Tanglefoot” og andre i samme stil.
Vi må derfor vende os til andre øl og nu er det jo tiden for ”Halloween”-øl.

I morgen er det Halloween og det er en tradtion, der stammer tilbage fra de keltiske druider. Som så mange andre fester blev den keltiske høstfest kristnet, men den fortælling må vente til i morgen. Det er især i USA at traditionen har bidt sig fast, men i de sidste år er den begyndt at brede sig til f.eks Danmark på samme måde som Valentines dag. I USA fejres dagen ved, at folk klæder sig ud som spøgelser og monstre, og børnene går rundt og tigger slik. Lidt ligesom fastelavn her hos os. Og efteråret er jo den store høsttid for græskar ( pumpkin ). Derfor skærer man hoveder ud af græskar og sætter lys i. ( Jack-o’-Lantern). Og så spiser man f.eks pumpkin-pie.

Tilbage i de tidlige kolonidage var den ofte mangel på byg til at lave malt med og derfor brugte man andre ingredienser, når der skulle laves øl. Og græskar var der nok af. De indeholdt noget sukker, der kunne forgæres og tilførte samtidig en speciel og særegen smag til brygget. Så amerikanerne er vokset op med græskar øl i alle afskygninger.

Langt ude på Long Island  i staten New York ligger byen Southampton og her startede Phil Markowski i 1996 det første mikrobryggeri/restaurant i området. Det brygger en stor variation af øl, bla. en belgisk serie og så har det også denne amerikanske specialitet på programmet.

”Southampton Pumpkin ale” er en ale på 6,0%. Den brygges med en mængde græskar og traditionelle Pumpkin-Pie krydderier, som vist er kanel, muskatnød og ingefær. Den brygges som en sæsonøl om efteråret. Jeg smagte denne øl sidste år til Halloween, og ved egentlig ikke, om den er i handlen i Danmark i år. Jeg fandt den i Ølkonsortiet. Jeg har selv valgt en anden øl til i morgen.

Den ligner virkelig en græskardrik. Farven er orange og en anelse sløret. Skummet er lyst med et gulligt skær og forsvinder relativ hurtigt. Duften er sødladen med - selvfølgelig – græskar og noter af bla. kanel. Smagen er pænt fyldig og sød, dog uden at det bliver vammelt. Også her træder græskarsmagen frem sammen med søde krydderier. En let bitterhed forsøger at balancere indtrykket, der fortsætter i eftersmagen. Det er altid spændende at smage nye ølvarianter, men man skal nok være amerikaner for helt at gå i selvsving over denne øl. I længden bliver der for meget sød græskar i smagen.
Karakter 3+

Ingen kommentarer:

Send en kommentar