I dag er det så dagen for den første Oktoberfest i München. Selve brylluppet blev holdt den 12. Oktober, men den 17. blev der holdt en stor folkefest med hestevæddeløb. Det er formodentlig også denne dag, der blev udskænket masser af øl. Der er 6 bryggerier, der har tilladelse til at sælge øl på festivalen, og de har alle slået store telte op på pladsen. Hvert bryggeri har sine egne telte. Teltene er forsynet med imponerende indgangspartier og det største telt ( Hofbräu ) kan rumme 10.000 mennesker.
I 1417 blev Hacker bryggeriet i München dannet som et familieforetagende, og det var det i 400 år, indtil Therese Hacker giftede sig med Joseph Pschorr i 1813. Han var en god forretningsmand, og i 1840 havde han gjort Hacker-Pschorr til det største bryggeri i München. Han havde bygget nogle store og dybe kældre, der gjorde, at man kunne brygge året rundt. Bryghuset er i dag et berømt værtshus ved navn ” Alte Hackerhaus”.
For musikmennesker som mig selv er det interessant at vide, at Josephine Pschorr i 1864 giftede sig med Franz Strauss og deres søn, Richard er en af Europas store komponister. Operaen ”Rosenkavaleren” er dediceret til bryggeriet Hacker-Pschorr for den støtte, det havde ydet ham i starten af hans karriere.
”Anno 1417” er ikke en original øl fra tiden, men et forsøg på at skabe en lys pilsner-agtig øl med referencer før pilsnertiden. Den er f.eks ikke filtreret, da denne metode først for alvor dukkede frem i 1800-tallet. Men den er karakteriseret som en ”Kellerbier” og minder en del om en ”Münchener Helles”. Procenten er 5,5%.
Øllet står gyldent i glasset, men det er sløret og uklart pga. gærresterne, der stadig er tilstede i bryggen. De er med til at give en fin smag og fylde. Duften er mere floral, end man normalt møder ved undergæret øl og smagen er fyldig og en smule sødlig. Der er en fin balance mellem malt og humle. Eftersmagen er god, men ikke særlig bitter. Det er helt klart en øl, der passer mig godt. Og som passer godt til fine efterårsdage. De sydtyske pilsnere ( Helles ) er rundere og fyldigere end deres nordtyske fætre. Det er lige før jeg vil sige, at det er nordtysk i højsommeren ( Juli/August) og sydtysk i sensommeren ( September/Oktober).
Karakter 4+
”Münchener Gold” er derimod en lys filtreret øl, karateriseret som en exportøl. I 1893 bryggede Hacker-Pschorr den første ”Helles” i München. Til minde om denne øl udsendte man i 2005
( anledning ukendt ) ”Münchener Gold”.
Det er en klar, gylden øl med hvidt skum, der dog hurtigt forsvinder og efterlader en ren, klar øl.
Der er ikke mange bobler, men øllet virker alligevel frisk. Smagen er ren og frisk og en smule anonym. Det er faktisk først i eftersmagen, det rigtig går op for en, at man har smagt en øl. Denne er fin med middel bitterhed
Karakter 3
Ingen kommentarer:
Send en kommentar