Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

lørdag den 4. oktober 2008

Tid til en øl - De Molen Amerikaans

4. Oktober 2008
I dag har vi fejret fødselsdag hele dagen. Min yngste datter fylder 16 år på mandag, men der er hun jo på efterskolen, og vi har ikke mulighed for at besøge hende der. Så vi lod som om, det var i dag og vækkede hende tidligt ( kl 9 – hun skulle lige have lov at sove længere end til daglig ) med fødselsdagssang og gaver. Hun fik bla en spændende japansk kogebog og spisepinde, for japansk mad og kultur interesserer hende lige for tiden. En Harry Potter bog på engelsk og en bog om at tegne. Senere fik hun flere bøger, et tørklæde, en bluse og 2 bonsaitræer + en masse andet, som jeg ikke helt har styr på. Jo, et PS2 spil, for det sad hun og spillede til gæsterne ankom.

Til frokost kom der et par venner med børn og vi fik en lækker middag med fiskefrikadeller og hjemmelavet remoulade, tunsalat og lun leverpostej, samt en masse af det sunde. Så var det også tid til at præsenterer et par øl i den lettere genre ( hvad angår procenter ), da gæsterne skulle videre om eftermiddagen til andre arrangementer.
Først fik vi en ”Kellerpilz” fra Semper Ardens på 5,7% og dernæst en ”Amerikaans” fra det hollandske bryggeri De Molen.
Det er en øl på kun 4,5%, så det ligner jo vores almindelige pilsnerstyrke.

Der har i den senere tid været en del interesse i at brygge øl med lave procenter, der samtidig har en smag og en fylde, der normalt hører stærkere øl til. Fordelen er jo, at man får en god ”sessionbeer”, hvor man kan slukke tørsten med en ordentlig øl uden at blive bimlende fuld. I England har man længe kendt til denne lave alkoholprocent i fadøllet på pubben. Det går nogle gange ud over fylde og smag på disse letdrikkelige øl, men det er jo egentlig det, vi selv er vant til med vores danske pilsnere.

Det hollandske bryggeri De Molen er et nyt bekendtskab i den danske ølverden, De blev først præsenteret på Ølfestivalen i Århus i foråret og det med stor succes. Bryggeriet er fra 2004 og beliggende i Bodegraven. Brygmesteren hedder Menno Olivier og har på kort tid gjort bryggeriet til et af Hollands bedste. Det ligger også højt placeret på Ratebeer.
De har med ”Amerikaans” forsøgt sig med en øl, der er lidt svær at kategorisere. Umiddelbart ville man sige American Pale Ale med procenten er lidt lav. Nu er jeg ikke så meget for Light produkter, men her er måske tale om en ”Let Pale Ale”.

Det er en orangegylden øl med et let slør. Den er ufiltreret, så bundfaldet gør den helt ugennemsigtig, hvis man vil have det med. Skummet er hvidt og kraftigt og duften peger klart i retning af Amerika. Den er humlet med Amarillo, der altid giver mig assosiationer om grape. Den har en meget høj ”drinkabillity”, hvilket på godt dansk betyder, at den glider nemt ned. Men smagen fejler bestemt ikke noget. En god, frisk smag, der også i høj grad er præget af grape fra humlen, samt lidt noter af gran. Eftersmagen er lang og med en fin bitterhed.
Selvom smagen er fyldig, er fornemmelsen let, næsten lidt vandig. Jeg kan godt lide en lidt mere bastant  fornemmelse, men det er jo netop letheden, der er karakteristisk for denne øl.
Karakter 4

Til aften kom familien på besøg og vi fik en fantastisk lammekølle, lavet på grillen. Dertil drak vi rødvin, Cola eller Chimay Rouge/ Brøckhouse Slotsøl efter behag.
En hyggelig dag med masser af gaver, glade gæster og god mad ( og øl ).

I morgen skal vi også fejre fødselsdag, for da fylder PILSNEREN 166 år. Det skal fejres med originalen ”Pilsner Urquell”

Ingen kommentarer:

Send en kommentar