Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

søndag den 26. oktober 2008

Tid til en øl - Malheur 12

26. Oktober 2008
I dag har jeg valgt en lille stor øl. Lille - fordi den kun er på 25 cl og stor – fordi smagen er fyldig og fuld af nuancer.
Sådan en regnvejrsdag, hvor det simpelthen har øset ned det meste af dagen, trænger man til en god varmende belgisk øl.

Og i det østligste Belgien, i byen Buggenhout ligger det lille bryggeri ” De Landtsheer” der brygger ”Malheur”. Navnet betyder ulykke eller uheld, men de har sandelig haft held med deres øl. Emanuel de Landtsheer åbnede i 1997 et bryggeri for at genoplive familiens tradition som bryggere. Indtil da havde familien i en årrække dyrket humle – Saaz, Styrian og Hallertau, og det er også disse humletyper der bruges i deres øl.
De brygger 3 typer: Malheur 6 – 10 -12, og procentsatsen følger betegnelsen. Aftenens øl er således på 12%.

Det er en meget mørk. lidt uklar øl med en beige skumhat, der hurtigt svinder ind på grund af den stærke alkohol. Til gengæld forsvinder det ikke, men lægger sig i et tyndt lag over øllen. Duften er kraftig og giver associationer om hedvin, med noter af sveske og blomme. Der er brugt flere malte, bla. chokolademalt. Det tynde skumlag giver en blød fornemmelse, lige når man først får øllet i munden, men så tager en perlende livlighed fat.

Dette skyldes den helt specielle champagnegær, som benyttes. I samme område finder vi også Bosteel, der brygger champagneøllen ”Deus”. Man benytter en fransk metode ved navn ”remouage” hvor man hver dag vender flaskerne, mens de lagres. Samtidig stilles de mere og mere på hovedet. Dette sker for at samle gærresterne i flaskens hals. Derefter fryses halsen og når man åbner proppen skydes gærresterne ud. ( Læs evt. den fine beskrivelse i ”Det belgiske øl ” af Rolf Nielsen).

Det giver som sagt den fine livlighed i munden og tilsidst skummer øllet op og afslutter igen med en blød fornemmelse. Smagen er meget stor og fyldig med elementer af blomme, sveske og chokolade, samt det vinøse præg fra alkoholen. Øllet lagres på toastede egetræsfade, hvilket også er med til at give præget af vinøsitet. Eftersmagen er langvarig og afsluttes med et lille syrligt strejf. Humlen trænger sig ikke på, men balancerer øllet meget fint. Man sidder tilbage med en behagelig prikken i munden og dejlig varm fornemmelse.
Karakter 5

Så kom der alligevel noget godt ud af sådan en regnvejrsdag.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar