Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

torsdag den 2. oktober 2008

Tid til en øl - Rogue Hazelnut Brown Nectar

2. oktober 2008
Når efteråret sætter ind, begynder de mørke øl - med deres maltede karakter - at virke mere tillokkende, og her i oktober er det for mig især høstbryg og brown ale.
Brown ale er brygget på mørkere malte, der er tørret ved højere temperatur. Det er jo nærliggende, at prøve at uddybe farven ved at kalde den kastanjebrun eller nøddebrun, og i dette tilfælde er der yderligere lagt på, for dette er en hasselnøddebrun øl.
Og ikke nok med det. Det er ikke bare øl,  men nektar – en drik for guderne.
”Hazelnut Brown Nectar” fra Rogue Ales i Oregon, USA.

Rogue blev stiftet i Oregon i 1988, hvor Jack Joyce, Rob Strasser og Bob Woodell åbnede en brewpub i Ashland, Oregon. Den er senere blev lukket igen, da den blev ødelagt af en større oversvømmelse. Inden da havde de åbnet en anden brewpub i Newport i 1989. Bryggeriet er opkaldt efter Rogue River, der er den største flod i Oregon. Samtidig betyder det også noget i retning af skælm, skarnsknægt eller landstryger.
Et bryggeri, der laver øl med lidt kant.

Det er også et bryggeri, der ikke lægger skjul på, hvilke ingredienser de benytter. Ikke noget hemmelighedskræmmeri her.
Til ”Hazelnut Brown Nectar” benyttes – Great Western 2-rads pale ale malt, samt Münchener-, Hugh Baird Brown-, Crystal80-, Crystal135-, Carastan- og Beeston Pale Chokolade Malt.
Der er brugt Perle- og Saaz humle. IBU niveauet svinger åbenbart mellem 28 og 33. ( Jeg har set begge dele ). Derudover er der selvfølgelig tilsat hasselnøddeekstrakt.

Farven burde gives udfra betegnelsen, men jeg synes, den virker noget mørkere. Hvis lyset lige falder rigtigt, kan det godt passe.. Skummet er svagt og meget lyst, hvilket jo tyder på, at hovedingrediensen er lys malt, og krystal og chokolademalten bare skal give farve. Duften er svagt maltet og mundfornemmelsen er let og tør. Smagen er fyldig og nuanceret. Man kan godt smage hasselnødden, men det er ikke en sød maltet smag. Derimod er den tør og faktisk let drikkelig. Humlebitterheden er markant uden at være dominerende og sammen med hassenød giver den en god eftersmag. Procenten er på 6,2%
Jeg kan faktisk godt lide at mine brown ales og stouts er lidt sødere end Rogues, der også i andre øl har en tør og let profil
Karakter 4

Ingen kommentarer:

Send en kommentar