Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

onsdag den 2. december 2009

Tid til en øl - Albani Blålys

2. December 2009

I 1958 kom Danmarks første deciderede juleøl på markedet. Det var Carlsminde Bryggeri i Nyborg der stod for den, og Albani bryggeriet – også på Fyn – fulgte efter i 1960. Dermed er ”Blålys” den ældste nulevende julebryg på det danske marked.

Sidste år skrev jeg om 48 forskellige juleøl ( fra 7. nov – 31 dec. ), men jeg fik ikke smagt denne første julebryg. Og da der er over 100 forskellige juleøl på markedet er der også nogle nye at tage fat på i år. Men jeg skal jo også genopleve nogle af de gode, gamle fra tidligere.

Albani bryggeriet blev grundlagt i Odense i 1859 af Theodor Schiøtz. I 1891 begyndte man med flaskeøl, hvilket krævede store udvidelser. I løbet af det følgende århundrede overtog Albani mange andre bryggerier og i 2000 fussionerede de med Bryggerigruppen og blev til Royal Unibrew.

Julebryggen ”Blålys” er en stærk guldøl på 7,0%. Der er tilført majs og glukosesirup, hvilket er med til at give en let karakter.

Det er en gylden, filtreret øl med blødt hvidt skum. Der er en sødlig maltet duft. Dette modsvares lidt af den skarpe og prikkende følelse man får, når man drikker den. Der er en let syrlig citrussmag, der minder om ascorbinsyretilsætning ( men det oplyses der i hvert fald ikke noget om ) Den er pænt humlet, hvilket giver en markant bitterhed i eftersmagen

Karakter 3

I 1987 fik denne humlede øl følgeskab af en lidt rundere ”Rødhætte”. Den har jeg ikke set i butikkerne i år.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar