Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

mandag den 28. august 2017

Tid til en øl - Ambiorix


28. August 2017

Vi ved fra historisk velakkrediterede kilder at de gæve gallere drak meget øl. Nogle vil endda mene, at det var derfor de var gæve. Julius Cæsar omtaler 3 forskellige stammer af galler og skriver: - ” af disse tre er belgierne de tapreste”. Man må derfor rette blikket mod Belgien for at se om de drak mere øl end deres naboer.


Studier af moderne belgiere tyder på det, men gjaldt det også i oldtiden. i et gmmelt stik af en belgisk fest tyder det i hvert fald på at øllet flød i store mængder fra store tønder.


Belgiernes leder under Gallerkrigene var Ambiorix – konge af Eburonerne. Han bekæmpede de romerske legionærer ved et stort slag år 54 f. kr. Cæsar blev en smule pirrelig og sendte store nye tropper mod Belgien og udslettede eburonerne i to store slag i 53 og 51 f. kr. Det var de 2 år, hvor byghøsten slog fejl og der ikke var brygget nok øl.

Da Belgien blev selvstændigt i 1830 så man sig om efter historiske helte og da Tintin og Hercule Poirot endnu ikke havde gjort deres entre, faldt blikket på Ambiorix.
Et lyrisk epos kom til verden i 1841 0g i 1866 rejste man en statue af ham på torvet i Tongeren.

I byen Ath afholder man hvert år en procession, hvor man bærer enorme statuer rundt i byen og her er Ambiorix også med.
Han er 3,75 m høj – han vejer 129 kg og kom med første gang i 1850. Disse oplysninger kan findes bag på flasken fra det belgiske Basserie des Legendes.


”Ambiorix” er en stærk mørkebrun øl på 8.0%. Kraftig beige skum der erodere hurtigt under masser af knitren. Dejlig duft af kaffe/karamelbolsjer. Den er blød og behagelig at drikke. Smag af karamel og mørke bær – brombær, hyllebær. Eftersmagen er vedholdende og præget af sødme.

Karakter 4+

Ikke dårligt af en gammel kriger.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar