Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

torsdag den 1. juli 2021

Tid til en øl - Godt Bryg Odin Dobbelt Øl


 1. Juli 2021

Da jeg var dreng var der mange bryggerier rundt om i landet - nærmest et i hver by. Der var et i Aalborg - i Randers, Viborg, Århus og et i Faxe. I følge den historiske gennemgang fra 'Godt Bryg' var der 33 forskellige bryggerier i de danske købstæder.

Efter flere fussioner blev mange af disse bryggerier indlemmet i Bryggerigruppen, der i 2005 skiftede navn til Royal Unibrew.

Siden har Royal Unibrew med større eller mindre held forsøgt at komme ind på specialølsmarkedet, med serier som Schiøtz ( Albani ) - Lottrup ( Ceres ) og de har også indgået et samarbejde med Kissmeyer. Og nu vil de med en ny serie sætte fokus på historiske øl fra mange af de andre lokale bryggerier. Det er foreløbig blevet til 4 øl i serien 'Godt Bryg'.

Danmarks ældste bryggeri er Odin Bryggeri i Viborg. Det blev grundlagt i 1832 af brygger Chresten Olesen. Det var også et af de første bryggerier til at give sig i kast med den nye bayerske øl, men det passede ikke den lokale befolkning og blev hurtigt opgivet igen. Odin Bryggeri blev også kendt for deres 'Øl med pind', som var varm øl med et skvæt rom og kandis på en pind, som man så kunne sidde at røre rundt med. Sikkert lidt i stil med 'Varm øl med flødeskum', der var så populær for ca 10 år siden.

Faxe overtog aktierne i 1978 og i 1988 forlod den sidste øl Viborg og bryggeriet lukkede efter 156 år.

I 2019 gjorde man et fund, da man skulle renovere de gamle bygninger. Under gulvet fandt man 6 gamle flasker øl fra 1906, og derfra har man hentet inspiration til 'Dobbelt Øl', der var en af de øl man fandt.

Dobbelt øl var lidt kraftigere øl, der passede godt til det danske spisebord. Det skulle være dobbelt så godt og indeholdt mere malt og smag.

Det har givet en mørk øl på 5,7% - med kraftig lyst skum. Aromaen er udpræget maltet, med karamel og brun farin. Det er en rund og tyktflydende drik, hvilket sikkert er meget autentisk, selvom en smule livlighed ikke ville være af vejen. Smagen er behagelig, men absolut i den søde ende - igen er den karamel og farin, der dominerer. Bitterheden er 25 IBU, men den trænger ikke rigtig igennem. Passede ganske glimrende til hamburgerryg.

Karakter 3+

Et glimrende tiltag for at sætte fokus på de gamle danske bryggerier og de danske traditioner, selvom der måske er ændret lidt, så det passer mere til vor tid. Også sjovt at stifte bekendtskab med andre danske øl end datidens allestedværende pilsner.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar