Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

lørdag den 25. oktober 2008

Tid til en øl - Ein Stein

25. Oktober 2008
I foråret afholdt Aalborgafdelingen af Danske Ølentusiaster en ølsmagning, hvor One Pint fra Hobro kom på besøg. Det var de 2 ejere – Henrik Kirkegaard og Nick Sharpe – der fortalte om engelske ales. Og sikke en viden de havde, og de kunne tilmed en masse gode historier. Så det blev en meget lærerig eftermiddag i hyggeligt samvær.
One Pint har været med fra starten af det danske øleventyr, og begyndte tidligt at distribuere øl fra Thisted Bryghus.
Og selv om det var en engelsk ølsmagning, kunne de ikke nære sig for at fortælle om den sidste nye øl fra Thy. ( Vi smagte den dog ikke ).
Brygmester Peter Klemmensen har taget den gamle tyske tradition med stenøl op. Lavasten opvarmes til ca. 800 O og nedsænkes i urten. Der vil så dannes et karamellag omkring disse sten og det afgiver smag til urten under den lange lagring.

”Ein Stein” er, som navnet siger, brygget på én lavasten - en stor lavasten. Ideen kom, da Peter Klemmensen og Henrik Kirkegaard ville fejre deres fælles samarbejde. Selve navnet knytter sig til Henrik Kirkegaard, og oprindelsen til dette navn er den vældig god historie, som man må tage til ølsmagning med One Pint for at høre.
Der var ikke brygget så mange af denne øl på det tidspunkt og jeg ved ikke, om den stadig er i handlen, men jeg købte et eksemplar med hjem.

I dag havde vi gæster på besøg til en hyggelig aften, og vi skulle så prøve denne stenøl inden maden.
Den er på 7,8% og oplysningerne på etiketten er sparsomme – Brygget på bygmalt og humle og det gode vand fra Thy og tilsat et par e-numre.
Den har en flot mørk karamelfarve og skummet er lyst med et lidt gulligt skær. Det er en overgæret øl, som sagt brygget på én lavasten. Duften er lidt krydret og fornemmelsen er frisk og livlig. Smagen er maltet med karamel og lidt kryddernoter, der minder lidt om belgisk gær. I kataloget fra European Beerfestival er den beskrevet som en American Strong Ale, men selvom humleprofilen er markant og tydelig, synes jeg ikke, det minder særlig meget om amerikansk humle. Eftersmagen er god med en tydelig bitterhed.
Karakter 3+

Ingen kommentarer:

Send en kommentar