Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

fredag den 6. november 2009

Tid til en øl - Judas

6. November 2009
I aften har vi været til teaterkoncert på Dronninglund Gymnasium, hvor de gav en tur gennem rockens historie. Det var en stor og flot oplevelse, hvor sangere, musikere og dansere gav den hele armen. Vi hørte Beatles, Queen og Jackson. Der var pop, punk og heavy – rap og reggae – soul og synthesizer. Min datter sang med i koret og sang solopartier i 4 numre – Queen, Nirvana, Oasis og afsluningssangen ”Angels” med Robbie Williams. Det klarede hun fint. Vi var vældig stolte.
Det blev ikke til en øl til aften, men i går nød jeg en belgisk øl med navnet ”Judas”.
Bryggeriet Alken-Maes er det næststørste i Belgien og har opkøbt mange andre bryggerier. De udsender bla. mærkerne Maes, Grimbergen og Mort Subite.
I 1880 købte Eigied Maes et bryggeri i Waarloos og 100 km derfra startede Arthur Boes et bryggeri i Limburg. Der var mange bryggerier på den tid. Omkring århundredeskiftet var der 2576 bryggerier i Belgien. I 1978 købte Maes bryggeriet L’union, der brygger ”Grimbergen” og i 1988 blev de to bryggerier Alken og Maes slået sammen. De opkøbte De Keersmaeker i 89 og fik dermed lambic- serien ”Mort Subite”. Siden har de opkøbt mange andre bryggerier.
En af de overgærede øl på programmet er ”Judas”. Der er en belgisk tradition for at bruge lidt dæmoniske navne til øl. Det stammer fra den berømte ”Duvel” der så dagens lys i 1922. Den var lys og klar og lignede en fredelig pilsner, men det var en ”djævel i forklædning” for den var på 8,5%. Det samme forhold gør sig gældende her. Dette er en øl af samme type – en ”stærk gylden”. Den er også klar og tilforladelig at se på, men den er forræderisk – ligesom Judas – for den er ligeså stærk som Duvel ( 8,5% ).
Den blev lanceret i 1986 og vandt sølvmedalje i 89 ved ”Monde Selection” Den er brygget på lys pilsnermalt, samt lidt hvede, og humlet med böhmisk humle – formodelig Saaz. Den er gæret anden gang på flasken og lagres længe.
Det er en smuk gylden øl med et let slør, Skummet er hvidt og det er temmelig svagt. Der er en lidt skarp duft af alkohol og tydelige orangenoter. Den føles frisk og livlig – på trods af procenten er den letdrikkelig. Et let syrlig anslag afløses af udpræget sødme ( ekstra sukker? ) og en dejlig smag af orange. Der er en god eftersmag med en fint balanceret bitterhed. Jeg synes faktisk, den lever godt op til forbilledet.
Karakter 5

Ingen kommentarer:

Send en kommentar