Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

tirsdag den 2. februar 2010

Tid til en øl - Avery Samael's Oak-aged Ale

2. Februar 2010

”Sneflokke kommer vrimlende – henover diger trimlende – det fyger ud af himlene – det sluger hegn og gård………” Den gamle sang har stadig aktuel betydning. Snestorm og fygning skyldes ikke den globale opvarmning. Det har eksisteret altid. Og så netop her på årets strengeste dag – ”Kjørmesknud” – hvilket egentlig bare betyder kyndelmisse.

På et tidspunkt i eftermiddags sneede det så kraftigt, at jeg begyndte at frygte, at jeg ikke kunne komme hjem til aften. Så jeg aflyste de sidste elever og begav mig hjemad på isglatte veje, og så holdt sneen op – æv bæv. Men beslutningen var jo taget, så timerne må erstattes en anden dag.

På sådan en stormdag trænger man til en stærk, mørk kraftkarl af en øl, og sådan en havde jeg heldigvis. Bryggeriet ”Avery” fra Boulder, Colorado ( som jeg har skrevet om flere gange før, da det er et af mine absolut favoritbryggerier ) har lavet flere serier af øl. - ”The holy trinity” – ” The Diktator’s” og ”Demons of Ale”. Den sidste serie har netop de 3 stærke øl på programmet, som jeg har beskrevet som vinterøl. ( se tidligere ) – ”Barley Wine” – ”Stout” og ”Stærk Belgisk”

”Samael’s Oak-Aged Ale” er en engelsk Barley Wine på 14,5%. Det er den øl, der er bedst kvalificeret til at erstatte ”Thomas Hardy’s Ale”, der desværre er udgået af produktion.

Den er brygget på ”2-radet bygmalt og karamelmalt. Og der er tilsat Fuggles og Columbus humle til en bitterhed på 41 IBU. Det er den mindst humlede at Avery’s øl ( og 41 IBU er jo ikke lavt ). Derudover er der tilsat ege-flager og den er lagret på egefade. Yderligere er der tilsat ”turbinado sukker”

Det er en flot kobberfarve øl med et temmelig svagt skumlag, hvilket sikkert skyldes alkoholprocenten. Der er en del bundfald, som man kan tage med efter behag. Det er en meget flot øl uden, men der kommer lidt ekstra smag med bundfaldet. Duften er kraftig med hedvins-agtig karakter – blomme i madeira. Der er en duft af mørk malt og en lidt syrlig/sur note, der sikkert skyldes egetræet. Øllet føles tykt og varmende i munden og smagen er meget kompleks. Det første indtryk er sukker – en sødme, der gør at alkoholen ikke virker overvældende. Derefter komme de sødlige frugter – blomme, dadel, måske en anelse abrikos. Bitterheden fornemmes ikke entydigt, trods et pænt niveau, men den er kun med for at balancere afslutningen. En øl som det tager temmelig lang tid at drikke, for man skyller den ikke bare ned i en mundfuld.

Karakter 5

Samael er  - som navnet antyder – en af de engle der fulgte Lucifer, da han brød med Gud – en ”Prince of Demons”, som han benævnes på etiketten. Han plantede vintræet i Paradis og han omfavner os med sine vinger og tilbyder os sin gift, der både er sød og fristende – ifølge etiketten.

Det er jo lige før, man ikke tør smage, men så går man glip at en stor smagsoplevelse. Og det er en fornøjelse at nedkæmpe dæmonen, selvom man bliver en smule påvirket af det. Jeg tror, der er et par dæmoner tilbage – så jeg må vist tage kampen op med dem en anden gang.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar