Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

torsdag den 8. oktober 2015

Tid til en øl - Nøgne Ø 2


8. Oktober 2015


Da Kjetil i sin tid begyndte at brygge, var han inspireret af de nye amerikanske mikrobryggerier. Og den allerførste øl Nøgen Ø lavede var en lys øl, som de indsendte til en stor norsk ølkonkurrence. Den blev nummer 12 ud af 13 deltagere i kategorien ”lyst øl”. Egentlig har de ikke ændret på opskriften siden da, og øllet – ”India Pale Ale” er blevet bryggeriets flagskib og den øl der sælger bedst. Norge var bare ikke klar til humlet IPA i 2002.

”India Pale Ale” er endda ikke så bitter som mange nyere i kategorien. 60 IBU og brygget med Cascade og Chinook – helt i datidens ånd, hvor Cascade blev brugt i stort set alle IPA’er. Det er en yderst velafbalanceret øl, hvor bitterheden ikke får lov at stå alene, men modsvares først af sødme og senere af masser af citrus og grapesmag fra humlen.


Karakter 4+


Når man er et lille bryggeri som Nøgne Ø, står man ikke først i køen, når der skal købes humle. Derfor kan man komme i problemer, hvis humlehøsten slår fejl. I 2014 kunne de ikke få den mængde Cascade de skulle bruge.  Så de måtte gå andre veje, og fandt Vic Secret humle fra Australien. Typen hed oprindeligt Victoria Secret, men for ikke at forveksle det med det kendte undertøjsfirma ( og for at undgå retssager ) blev navnet ændret. Det er en kraftig humle med fyr og frugt. I stedet for bare at tilsætte den nye humle til den gamle opskrift, lavede de en ny, der er mere hen i retningen af en ”double IPA”. Bitterheden er 100 IBU, men resten af ingredienserne er også skruet op, så bitterheden får heller ikke her lov at køre friløb. Igen er humle smagen med helt tilsidst og så er kan jeg meget bedre acceptere høj bitterhed. Alkoholprocenten på ”Vic Secret IPA” er den samme som på originalen ( 7,5% ). Nu kan begge øl fås igen og det er ik’ så ring’ endda.

Karakter 4+


Nøgne Ø har gennem tiden samarbejdet med mange andre bryggerier, både indenlandske og udenlandske. De har sammen med to nye mexicanske bryggerier lavet en ”russian imperial stout” med navnet ”M.O.L.E.”. Alberto og Ernesto fra Central Cervecera drog til Grimstad sammen med Isaac fra La Chingoneria og med sig havde de den mexicanske kryddersauce/pasta – Mole.  Mole findes i mange forskellige varianter, men uden for Mexico brusges betegnelsen mest om Mole Poblano, så det er sikkert den der er brugt. Der er både chili og chokolade i blandingen.  Om navnet ”M.O.L.E.” skrevet med stort og med punktummer har nogen betydning eller det er for at undgå sagsanlæg (ligesom Lars H.U.G.) ved jeg ikke – og jeg fik desværre ikke spurgt.

De to mexicanske bryggerier er nye – fra 2010 og 2012 og man ser deres logoer på bagsiden af flasken.

Det er en kraftig smagfuld øl på 9,0%. Masser af ristet malt, kaffe chokolade og også en antydning af chili, men som med de andre øl vi smagte, var alt i en fin balance, så man sad ikke med fornemmelsen af, at det var en chiliøl.

Karakter 5


Til sidst – inden den afsluttende Sake – smagte vi ”Gamle Rygende Brun”, der ikke er en Oud Bruin, men noget derhen af.
Den er brygget som en almindelig brown ale, men lagret på fade, der tidligere har indeholdt vildgæret øl, og dette har så givet det syrlige islæt, der meget får det til at ligne en ”oud bruin”
Igen – god balance mellem sødme og syrlighed.
Nøgne Ø's adresse er "Gamle rygende kraftstation"

Karakter 5

Vi sluttede som nævnt af med en ”lagret sake” fra 2013. Det var et helt igennem godt arrangement.
Basement Beer Bar have i anledning af besøget arrangeret en ”tap take over”, så det var nærliggende af besøge baren på vej hjem. 


Her smagte jeg en ”Tigris Obscura” – en ”imperial fruit ale” på 9,0%. Måske hentyder navnet til Tigris flodens grumsede vand – det kunne i hvert fald godt ligne


Igen en dejlig øl med kraft og smag. Masser af frugt og en fin balance med bitterheden.


Karakter 4+

Ingen kommentarer:

Send en kommentar