Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

fredag den 1. november 2019

Tid til en øl - Nordic Brew / IPA


1. November 2019


Efter vores tur rundt i det sure, vendte vi blikket mod det bitre. Allerede da vi havde fået vore poletter, blev vi præsenteret for en gættekonkurence og en IPA fra Løkken Bryghus. Man kunne vinde en ølsmagning med Løkken Bryghus, hvis man kunne gætte antallet af kapsler i en stor lukket bowle. Jeg har ikke hørt noget nu, så jeg har nok ikke gættet rigtigt.

Løkken Bryghus har lavet et sidebryggeri ved navn Bryggeriet Vestkysten. Tanken er at øllet skal præsenteres fra Skagen og langs vestkysten til Blåvandshuk. Man bruger vestkystmalt – dyrket på Gryrup ved nationalpark Thy og serien skal indeholde ingredienser der vidner om vestkysten.


Etiketterne er tegnet af to unge mænd fra Løkken – Theis Kassow og Emil Ussing, der også tidligere har tegnet etiketter. Serien skal nok især henvende sig til de unge surfere langs vestkysten.


’Brilleaben’ er en fyldig IPA på 5,8%. Den er humlet med amerikansk humle. En lys orange øl med en god balance mellem malt og humle.

Karakter 3+


Som man kan se på første billede er Vrå Bryghus utroligt aktuelle med ders ’Lighthouse IPA’. Rubjerg Knude fyr der jo trillede lystigt af sted på nogle store hjul. En flot og fantastisk bedrift af murermester Kjeld Pedersen.

Vrå Bryghus har til huse i den gamle banegård i Vrå. Her er der indrettet bryghus og cafe. Stedet er i høj grad drevet af frivillige og Vrå Bryghus er Danmarks første socioøkonomiske bryggeri.
Det er en af mine bedste venner – Henrik Boll, der brygger øllet sammen med direktør Erik Balle.

’Lighthouse IPA’ er brygget af Erik Balle, og det er en flot gylden øl på 5,0%. Også her er der god balance, selvom den har en god og kraftig bitterhed ( 60 IBU ). Bryghuset angiver bitterhedsniveauet på deres øl, hvilket jeg synes er en fornuftig information. Der er brugt 4 amerikanske humletyper, og der sluttes af med en fin bitterhed i eftersmagen.

Karakter 3+På vores vej rundt på festivalen kom vi forbi en østrigsk stand. Her kunne man få snaps fra ’Edelstoff’ fra Pongau i Wagrain. Det interesserede min kammerat en del, da han hvert år er på skiferie i området. Men vi var der jo for at smage øl og i Pongau er der også et mikrobryggeri – ’Brewtown’. 
Stefan Andelsberger begyndte i 2014 at brygge øl og produktionen er ikke stor. Han brygger forløbig 2 øl – en lys og en mørk lager. Kun den lyse omtales på hjemmesiden og på Ratebeer. Måske den mørke er helt ny.

’Dunkles Lager’ er på 5,0%, og har en smuk mahognifarvet fremtoning. Toppet af fint, hvidt skum. En yderst behagelig øl at drikke med god fylde fra malten og en bitterhed, der giver lidt mere fra sig end hos traditionelle ’dunkles’.

Karakter 3+

Jeg var iklædt en øl t-shirt med kapsler fra østrigske bryggerier, så det var jo meget passende. De ville da også gerne tage et billede.Premium Beer havde flere udenlandske øl med, men det var Stone og Founders, så vi kendte de fleste.


Dog ikke Captain Lawrence ’Effortless Grapefruit IPA’ på 4,5%. Bryggeriet ligger i Hudson Valley NY, og blev åbnet i 2006 af Scott Vaccaro, der tidligere havde arbejdet for Sierra Nevada.

’Effortless Grapefruit IPA’ er en gylden ale med tydelig duft af grape. Udover humletyperne Cascade, Tomahawk, Mosaic og Palisade (tørhumlet Mosaic og Cascade ) er der tilsat grapesaft.
Bitterheden er 45 IBU og den har en høj ’drinkabillity’. Den er næsten ’effortless’. Måske lidt for meget grape, men sikkert god en varm sommerdag.

Karakter 3+


Sidste stop på IPA-runden var hos Lysefjorden fra Norge, hvor vi vidste, der var en Imperial IPA på bordet.

’Hoppy Simon’ var da også en kraftig sag på 9,0%. Der er tilsat humle kontinuerligt under kogningen og så er den tørhumlet 3 gange. Mosaic, Citra, Centennial og Cascade.

Lysefjorden Bryggeri blev grundlagt i 2013 og ligger i Ytre Arna. Det drives af Rune Birkeland, der også selv stod ved standen. Heldigvis må norske bryggerier nu skrive om deres øl på nettet, for runes dialekt var temmelig svær at tyde. Det lader til at den norske regering har set de økonomiske fordele ved den store ølproduktion i landet.

Karakter 4+

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar