Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

søndag den 21. maj 2017

Tid til en øl - Huyghe Wit / Electric Nurse Pale / Oppigårds Stout


21. Maj 2017

I går mødtes vi i madklubben og her var som sædvanlig – ud over god mad – også godt øl på menuen.
Værten havde været i Kina og en aften var han endt på en belgisk restaurant, hvor han naturligvis også smagte belgisk øl. Da snakken kom ind på netop belgisk øl, kom chefen og satte sig for at tale med. Og han havde en god historie om en af øllene.

Da han arbejdede i Belgien var han kok for det belgiske kongehus og regering, og han virkede stadig som sådan ved rejser. I sit virke havde han mødt mange interessante mennesker bla Pierre Celis – der opfandt den moderne witbier ( Hoegaarden ). Denne øl er jo blevet ændret i strid med Celis’ ønsker, men Pierre Celis havde givet opskriften videre i bytte for en opskrift på en lækker hovedret.


Derfor bliver den originale ”Witbier” altså nu brygget i Belgien af Huyghe og ekporteret til Kina, hvor den – som det eneste sted – kan fås i denne restaurant. Den skulle efter sigende også fås i Deliriums ølbar i Bruxelles, hvis man ved, hvad man skal spørge efter.


Det er en bleg gylden øl på 4,9%. Tynd, luftig skumtop. Både duft og smag er mere neutrale end den senere kendte Hoegaarden. Smag af koriander og appelsin, men ikke i en påtrængende dosis. Frisk og ligetil.

Karakter 4


Familien havde også været en tur i Stockholm med datterens fodboldhold. Her havde værten været i Systembolaget – bevæbnet med en liste fra Ratebeer over det bedste svenske øl, men det var ikke noget, de kunne fremvise. Så han gik selv på udkig.

Electric Nurse er et bryggeri, der er skabt af Peter Robertsson og Ida Engström. Han er elektroingeniør og hun er sygeplejerske.

Det er en orangegylden øl på 4,6%. Duft af eksotisk frugt – orange, mango og abrikos. Forbavsende let i munden, men mere fyldig ved gentagelse. Smagen er let og ikke så intens som aromaen. Fin bitterhed i afslutningen.

Karakter 3+


Til desserten – rabarbarkage med marengs åbnede vi en ”Thurbo Stout” fra Oppigårds. Bryggeriet ligger i Dalana. Det er grundlagt af Björn Falkeström, der begyndte at brygge i 1996, men først i 2003 fik han tilladelse til at åbne et bryggeri.

De brygger en serie øl med navnet ”Thurbo”, der er den gamle stavemåde af industriområdet, hvor bryggeriet ligger. Indtil 1970 var der et savværk og en sulfitfabrik ( hvad det så er? ). Man vil med navnet både trække en tråd til områdets historie og viser at denne serie er stærkere end det almindelige sortiment.

”Thurbo Stout” er på 8,7%. Den er brygget med havregryn og røgmalt. Man lægger dog ikke meget mærke til røgmalten, men den er med til at give en kompleks smag. Der er mange indtryk, men de er godt komponeret og balanceret. I starten er det mest let sødme og choklade, men afslutningen bliver en smule mere bitter. Der er kun brugt en humle, men hvilken melder historien ikke noget om ( IBU 60 ). En ganske glimrende stout

Karakter 5


Ingen kommentarer:

Send en kommentar