Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

mandag den 27. marts 2023

Tid til en øl - Øl fra Gjøl / Birrificio Italiano / Ca' del Brado


 27. Marts 2023

Lørdag holdt jeg en ølsmagning for vennerne. Vi har mødtes til smagninger siden 2006, så det er meget øl, vi har stiftet bekendtskab med. Denne gang var emnet 'Øl fra Gjøl'.

Gjøl har fået en rigtig, velassorteret ølbutik i garagen hos Ølsmageren. Der er åbent hver fredag, og der er altid godt med smagsprøver og en god snak med Jesper Mørkholt, der ejer butikken. Han har over 300 forskellige øl på hylderne og mange af de nye hypede bryggerier, som jeg ikke tidligere har skrevet om.

Så min ide var 2 DIPA'er, 2 Sour, 2 Imperial stout + det løse fra nye bryggerier og ikke kun stærke bryg. Jesper tilbød at finde øl, og han kender sin butik godt, så det blev en spændende samling øl.

En enkelt klassiker fra England, men ellers var de store øllande ikke repræsenteret.


Den første øl var en pilsner - 'verdens bedste', mente Jesper. Jeg så i et gammelt Ølentusiastblad, at den havde vundet en pilsnersmagning i en af lokalafdelingerne, så måske var der noget om snakken.

Birrificio Italiano er et af Italiens ældste mikrobryggerier - fra 1996. Det ligger i Lurago i Lombardiet   ( mellem Milano og Como ). Agostino Arioli åbnede en brewpub i 96 og lancerede der 2 øl - bla pilsneren 'Tipopils', der blev en stor succes og stadig brygges. 

'Tipopils' er på 5,2%. Den er lys og gylden. Den betegnes som den første 'dryhop' pilsner i verden, og man lægger mærke til en frisk humlet aroma. Arioli bruger Spalter Select, men har eksperimenteret med mange tyske humletyper. 

Han betegner typen som en italiensk pilsner. ' Tipopils' betyder 'en slags pilsner'. Smagen er god - bitterheden kommer lidt sent, men er fint balanceret.

Karakter 4

Da jeg så, den var fra 1996, tænkte jeg, om jeg havde smagt den før og konsulterede mine lister. Det havde jeg, og jeg ville gerne sige, at den nu er bedre end jeg husker, men fakta er - at jeg ikke husker den. Den har ikke gjort væsentlig indtryk og min vurdering var også middelmådig. Men det er en god pilsner, selvom jeg nok stadig foretrækker den tjekkiske udgave

Den næste øl var også italiensk, men i en helt anden boldgade. Ca' del Brado er et nyt bryggeri fra 2015. Det ligger nær Bologna, og har specialiseret sig i syrlige øl. De lagrer alt deres øl på hjemmelavede træfade.

Ca' henviser til at det er det lokale miljø med gær og bakterier, der er kernen i brygget og Brado betyder henholdvis ' langsom' ( græsk ) og 'den vilde måde' ( italiensk ).

'Zena' er en gose på 6,4%. I 1965 fandt man i dalen 'Val de Zena' skelettet af en 9 m stor hval fra pliocæntiden. Denne øl er tilegnet hvalen, der søger havet for at komme væk fra varmen i dalen. Der er brug for en forfriskning.

Gose er en øltype fra Goslar i Harzen, hvor der er meget salt i undergrunden. Derfor er vandet også salt, og det kendetegner typen. Jeg har aldrig smagt en original gose. De, jeg har smagt, har alle været tilsat frugtsmag, men 'Zena' er tæt på originalen med kun koriander tilsat.

Det er en klar, gylden øl med en syrlig duft, og man fornemmer tydelig saltet. Smagen er i retning af æbleeddike. Den er forfriskende, men efterlod lidt delte meninger om bordet.

Karakter 3+





Ingen kommentarer:

Send en kommentar