Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

tirsdag den 28. marts 2023

tid til en øl - Øl fra Gjøl / Fuller's / Piggy Brewing

28. Marts 2023

Mange af de helt nye bryggerier spyr nye øl ud i en lind strøm, for nutildags er efterspørgslen efter nye øl så stor, at man kan leve af det. Man brygger ikke den samme DIPA 2 gange og det er naturligvis spændende . Jeg kender godt det med at vælge den nye øl på hylden fremfor den kendte, og jeg er også ofte blevet skuffet over mit valg. Disse nye øl er hypede, men da de ikke er længe på markedet, når de aldrig at blive klassikere. En del af de øl, vi havde med på smagningen, findes ikke længere i bryggeriets sortiment.

Men Ølsmageren Jesper fortalte, at der er en ny tendens, hvor unge, nye øldrikkere begynder at udforske de gamle klassikere. Derfor har han også nogle af dem på hylden. 'Bishops Finger' fra Shepards Neame og Fuller's fremragende 'ESB'.

Sidstnævnte smagte jeg første gang tilbage i 2007, men det er efterhånden længe siden, jeg har smagt den. Så da han foreslog den, kunne den være et fint bindeled til vores ølklubs tidlige år.

Fuller's ligger i London er stammer fra 1845, og deres ESB blev brygget i 1971. Extra Special Bitter er en erstatning for en tidligere øl - 'Old Burton Extra'.

Burton upon Trent var stedet for de engelske IPA'er, men IPA var på dette tidspunkt ved at forsvinde fra verdensmarkedet ( blev genoplivet af amerikanerne ), så ESB er måske en slags IPA. I forhold til nutidens æl en fredsommelig en af slagsen, men stadig med god smag og - efter engelske forhold -  solid bitterhed. Min kone serverede forskellige tærter, og den passede glimrende til maden.

Karakter 4 ( måske lidt nostalgi )



Vi åbnede også en anden øl til maden. 'Rebel Monk II' er en saison på 5,8% - lagret på Saint Estephe rødvinsfad. Det giver en let syrlig fremtoning men med et tydelig og meget behageligt islæt fra fadet. Den virker både elegant og raffineret.

Karakter 4+

The Piggy Brewing Company ligger i Liverdun, Frankrig - nær Nancy. Det er et af de ældre bryggerier i vores smagning - 2010. Lorenzo Gamba slog sig sammen med 2 lokale bryggere - Pierrot Fechtig og Romain Bach, og de havde en fælles kærlighed til 'fede' amerikanske stouts. Og grise er i den grad fede - heraf navnet. Grise er også kendt for at dele mad med hinanden, så 'Porcane filosofien' tog form. Fede i ånden og indstillet på at dele deres øl med andre. I starten var de gypsybryggere, men i 2019 fik de deres eget bryggeri.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar