Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

torsdag den 25. august 2022

Tid til en øl - Kölsch


25. August 2022

Sidst jeg skrev her på bloggen var i maj, da vi havde været på ferie i Italien. Lige inden vi tog afsted var jeg til en helbredskontrol og alle mine tal var for høje. Det er der heldigvis kommet styr på nu, men også levertallet var for højt. Derfor besluttede jeg at holde en måned helt uden alkohol, for at se, om det skulle være alkoholrelateret. Det er det ikke, så jeg kan godt nyde en øl, men jeg kan mærke, at det blive lidt mindre hyppigt.

Her i sommer har jeg besøgt 'Det Bette Ølhus' i Aalbæk, hvor jeg fik mere øl end den foregående måned, så det skriver jeg måske om senere.

Nu har vi været på tur til Bayern. Vi snørklede os ned gennem Tyskland og første stop var Köln, hvor vi ville se domkirken, og smage en kölsch, hvis der blev lejlighed til det.

Kölsch er en ølspecialitet fra Köln, og kun øl brygget i byen må bruge betegnelsen. Det er en overgæret lys ale, der er meget mild i sit udtryk. Overgæren er tilsat ved lav temperatur og den er lagret længe, så den på mange måder minder om en undergæret øl. Det er ikke en øl, der eksploderer med smagsindtryk i munden, og dikterer, hvad man skal smage. Man må indstille smagløgene på 'opmærksom' og selv udlede de fine nuancer.

Derfor er det heller ikke en øl, der har inspireret til så meget håndbryg i andre lande.

Jeg kom rigtig til at kende stilen, da vi for år tilbage var på ferie ved Moselfloden. Også her er der masser af kölsch, og der var ro og tid til at sætte pris på det.


Vi kom til Köln lidt over middag og fandt et sted at spise Flammkuchen. Det er en tysk pizza, men med tynd bund og creme fraiche i stedet for tomatsovs. Dertil fik jeg serveret en 'Gaffel Kölsch.

I 1840erne var der 48 bryggeriet i Köln, og Gaffel hævder at være det ældste, men det er der vist nogen kamp om ( se senere ). Gaffel hentyder til de håndværkerlaug, der var i middelalderen og navnet skrives med gotisk skrift, for at signalere, at det har mange år på bagen.

Jeg smagte den første gang i 2009, men denne gang var den på fad.

Det er en mild, letdrikkelig øl, og man fornemmer de fine nuancer at blomst og frugt. Bitterheden er ikke høj og alkoholen er kun på 4,8%

Karakter 3+


Jeg ville gerne have været på et rigtigt kölschværtshus, hvor øllet bliver serveret at 'Köbes' i små 20 cl glas, som kommer i en lind strøm, indtil man lægger ølbrikken over glasset. Men sådan blev det ikke, for jeg skulle jo køre tilbage til vores campingplads i myldretrafik omkring Köln. Jeg fik dog tid til at nyde endnu en udgave af denne fine drik.



Vi fandt ind på 'Bier-Esel', hvor man kan få en kölsch fra Sünner Brauerei. De hævder også at være det ældste kölschbryggeri i byen ( 1830 ), og har indtil for nylig også brugt gotisk skrift. I 2021 blev de opkøbt og skriften er nu opdateret. 1. Juli 2022 sendte de en ny revideret opskrift på markedet, og denne kölsch adskiller sig også fra de andre, jeg har smagt. Den er lidt mere påtrængende og insisterende, og smagen er med et syrligt strejf. Det virker også som om der er lagt lidt mere vægt på humlen. Også her 4,8%. Jeg er nok lidt konservativ her.

Karakter 3






 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar