Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

onsdag den 31. august 2022

Tid til en øl - Mont Sainte Odile / Fürstenberg Helles


 31. August 2022

Mandag d 15. august drog vi til supermarkedet efter morgenmad og ølindkøb, kun for at opdage at alt var lukket. D. 15 august er helligdag - Jomfru Marias Himmelfart - en helligdag vi ikke er forvænt med her i landet. Så vi fik ikke købt billige belgiske øl. Det var regnvejr og vi pakkede teltet ned vådt og kørte sydpå til Alsace. Her tog vi til udsigtspunktet i Frankrig - Mont Sainte Odile. Der ligger et kloster på toppen og der er en fantastisk udsigt.


Vi blev overrasket af nogle gevaldige regnskyl, men nåede at søge ly indendøre i sidste øjeblik. Klosteret viste sig at være indviet til Jomfru Marias Himmelfart, så tidspunktet kunne ikke være bedre valgt.


Der var en lille butik, hvor man kunne købe forskellige souvenirs - bla andet øl fra Brasserie Artisanale Saint Pierre. Bryggeriet ligger lige i nærheden i byen Saint Pierre, men det vidste jeg ikke dengang. Der er ellers åbent dagligt med rundvisning og ølsmagning, så det var jo lidt ærgerligt. Jeg købte et par af deres øl med hjem bla. den øl de har brygget til klosteret Mont Sainte Odile.

'Brassin du Sanctuaire du Mont Sainte Odile' er den korekte betegnelse på denne lysende øl. 'Source de Lumiere' er undertitlen, der knytter sig til klosteret - 'Lysets Kilde' og det forstår man godt, når man ser ,hvorledes den stråler og lyser på en dansk sommerdag. Der er udelukkende brugt lokale ingredienser - både malt og humle er fra Alsace og vandet kommer fra en lokal kilde. Det er en blonde med inspiration fra de belgiske øl. Det er en letdrikkelig øl på 5,6% med masser af frugt i aromaen. Der er sikkert brugt belgisk trappistgær - der er eftergæret i flasken og den fremstår som et yderst velsmagende eksemplar af en blonde. Jeg glæder mig til den anden øl fra bryggeriet.

Karakter 4+

Vi besluttede pga regnen at tage på hotel i stedet for camping. Det var i Schwarzwald i Tyskland, så aftenens øl blev tysk. Vi boede ovenpå en italiensk restaurant så menuen stod på spaghetti. Dertil en pilsnerøl fra bryggeriet Fürstenberg. I 1283 modtog Grev Heinrich I von Fürstenberg området Donauschingen som len. Hermed også retten til at brygge øl og man brygger frem til 1700 hvor krige og høje kornpriser lukker bryggeriet i 5 år. I 1884 brygger de en 'Salvator'-øl', der bliver Bismarcks 'husdrik' og en tysk præst beskriver den som 'Gudernes sande drik'. ( På det tidspunkt havde Paulaner endnu ikke eneret på navnet ). I 1895 bliver en af de første tyske pilsner brygget af Fürstenberg under navnet 'Bohemia'. Det bliver Kejser Wilhelms borddrik, så bryggeriet har stor succes.

Jeg bestilte deres 'Naturtrübes Helles' med en alkoholprocent på 4,9% og en bitterhed på 18 IBU. Pilsneren har 31 IBU, men det er jo netop en af forskellene på de to typer lyse øl. Det er en mild øl, og den hører efter min mening bedre til i det sydlige Tyskland end pilsneren. Der er langt mere vægt på maltprofilen. Der er måske ikke den store variation i denne øltype, men som så meget andet tysk øl er kvaiteten i orden.

Karakter 3+





Ingen kommentarer:

Send en kommentar