Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

søndag den 26. januar 2014

Tid til en øl - Battin Gambrinus


26. Januar 2014

Gambrinus er et ikon, der signalerer øl, brygkunst, jovialitet og livslyst. Digte og sange omtaler ham som konge/greve/baron i Brabant eller Flandern – altid afbilledet med et skummende krus øl i hånden.

Det historiske forbillede er måske John I af Brabant ( flamsk - Jan Primus ). Brabant var et rigt og kulturelt område, hvor der blev brygget godt øl og Jan Primus var vellidt af folket. En forvanskning af hans navn kan føre til Gambrinus.
En anden mulighed er John den Frygtløse af Burgund. Det ligger tæt på Brabant og John er kendt som den der introducerede humle til belgiske bryggere, der på det tidspunkt ( ca. 1400 ) brugte ”gruit” til brygningen. John stiftede i 1405 ( muligvis – det er lidt på myteplan ) ”Ordo Lupuli” ( ”humleordenen” ), og han blev gift i byen Cambari, der havde det latiske navn Gambrivium.
Endelig skriver den tyske historiker Aventinus ( jo, det er ham fra Schneiders øl ), at den mytiske germanske konge – Gambrivius – lærte brygkunsten af guderne. Aventinus lader ham nedstamme i syvende led fra Noah og han har regeret i Flandern  fra 1711-1667 f. Kr. ( det giver jo vældig mening ).
Der er også nogle der forbinder Gambrinus med Osiris, der siges at have givet brygkunsten til menneskeheden ( vi ved jo at det gamle Ægypten faktisk er et af oprindelsesstederne ) og andre prøver at passe navnet til med latin og øldfransk.
Fakta er at vi ikke rigtig ved noget, og så er det jo sjovt at gætte.
Gambrinus blev især kendt i 1868, da Charles Deulin skrev ”Gambrinus, Roi de la biere”. I denne bog indgår Gambrinus en aftale med Djævlen, der introducerer ham til øl. Der er mange forviklinger, og han skal meget igennem, men det er en af årsagerne til hans succes.
Der er flere øl, der har benyttet navnet Gambrinus.
Brasserie Nationale i Luxemborg blev skabt i 1975 da Brasserie Bofferding ( 1842 )  og Brasserie Funck-Bricker ( 1764 ) slog sig sammen. I 2005 opkøbte de Brasserie Battin ( 1937 ) og begyndte af brygge deres ”Gambrinus”.
Det er en undergæret øl på 5,2%. En slags wienerøl med frugtige noter. Det er en mørk gylden øl med svage bobler og hvidt, groft skum. Duften er maltet, men der er også en frugtig humlenote. Den føles behagelig. Smagen er sødlig maltet, men med en frugtnote, der minder lidt om de tyske altbier fra samme område. Der er ikke nævneværdig bitterhed.
Karakter 3+

Ingen kommentarer:

Send en kommentar