Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

torsdag den 7. august 2014

Tid til en øl - Holsten Edel & Extra Herb


7. August 2014

Dette underlige, mørke billede er taget på vores hotelværelse i Hamburg – sidst på dagen efter mange skridt rundt i byen. Så var det godt at få fødderne op. Det ser ud som om, der er enorme mængder bundfald, men det er et synsbedrag – Holsten’s ”Edel” er faktisk en ren og ædel drik.

Læg mærke til den danske stavemåde – Holsten. Der er måske stadig belæg for at kræve Danmark til Ejderen ( eller måske helt til Elben ).

Holsten Brauerei er grundlagt i Hamburg, i bydelen Altona i 1879. Man eksporterede en hel del øl til England. Bryggeriet blev sønderbombet under 2. Verdenskrig, men blev genopbygget i 1946. I starten af 50’erne genoptog man eksporten til England og udvidede også ved opkøb at andre bryggerier i Tyskland. I 2003 købte Carlsberg bryggeriet.

Man producerer foruden Holsten-mærket også Astra, Feldschlösschen og Landskron. Bryggeriet logo afbilleder Ditmarskens våbenskjold, men ridderen har et skjold med et stort H på. Ditmarsken er området fra Elben til Kielerkanalen.

”Holsten Edel” er en lys pilsnertype på 4,9%. Undertitlen er ”Würzig”, der betyder ”krydret”. Det gør sig ikke gældende i belgisk forstand, for den er brygget efter Das Reinheitsgebot. Det skal nok ses i forhold til deres ”Pilsener”, og det er de små nuancer, vi taler om. ”Edel” er lidt lettere humlet med en IBU på 23, hvilket giver de frugtige noter lidt mere plads.

Det er en lys gylden øl med mange små bobler. Svag duft af støvet korn og syrligt æble. Den føles først blød og rund, men udvikler sig med en prikkende livlighed til sidst. Afdæmpet frugtig smag med let bitterhed i eftersmagen.

Karakter 3+

 
I går åbnede jeg en ”Gull” fra det færøske bryggeri Okkara. Jeg har tidligere skrevet om denne øl, men uden foto. Desuden synes jeg, at de har fået bedre styr på balancen. Der er kommet mere sødme med, og den syrlige ascorbin-note er skubbet i baggrunden. Så der er belæg for at hæve karakteren med et enkelt + - altså 3+.


 
 

Holsten Brauerei laver også en pilsnerøl, der lægger sig mere i den humlede nordtyske tradition – ”Extra Herb” ( extra bitter ). Her når bitterheden op på 40 IBU.  Det er også en lys øl med mange små bobler, så det er nærmest som at gentage sig selv. Alkoholprocenten er på 5,0% så det afviger heller ikke meget. Det er kun humledoseringen, der er ændret. – ”Doppelt gehopft”.
Det giver en øl, hvor det sødlige indtryk er forsvundet, og det er bitterheden, der dominerer. Jeg synes den var noget neutral i smagen, men den fungerede glimrende sammen med maden ( boller i karry ). En frisk øl, der ganske givet også vil være god efter endt hækklipning.
Karakter 3+



Ingen kommentarer:

Send en kommentar