26. Juli 2016
Min
kone arrangerede en overraskelsestur til mig de sidste par dage. Jeg viste ikke,
om jeg skulle pakke badebukser eller snesko, men turen gik mod sydvest, til vi
kom til Nymindegab Kro, hvor vi skulle have et gourmetophold. Vi kan godt lide
at forkæle os selv med lidt godt at spise med jævne mellemrum.
Vi
havde et par dejlige vandreture inden vi satte os til bordet med en dejlig 5
retters menu. Vinkortet var stort, men øludvalget var ikke helt på linje med
det, og tjenerne vidste ikke så meget om øl. Jeg fik en Erdinger ”Weissbier”
til de første retter og en ”Esmarch Ale” fra Rækker Mølle Bryghus til de næste.
Den
fremstod som en mørk ale, og jeg havde nok ventet noget karamelmaltet eller
måske lidt ristede noter, men smagen var præget af en sær syrlighed, som måske
skyldes en fejl. Ikke helt hvad jeg havde ventet.
Desserten
var en yderst lækker lakridsvariation, men der var ikke nogen ølmatch til den.
Jeg foreslog en ”Limfjordsporter Lakrids” eller ”Fabel” som Nibe Bryghus har
brygget sammen med danske ølentusiaster. Det er desværre nok tvivlsomt om de
tager det til efterretning.
I
dag så vi min det sommerhus ved Bjerregaard Strand, som min kones forældre
byggede i 65 og ejede til 96. Der har vi haft mange gode stunder. Det var
blevet sat i stand indvendigt og der var foretaget ændringer, men alt i alt var
fremstod det som tidligere. Vi gik en tur til vandet i de velkendte klitter. En
rigtig nostalgisk tur med gode minder.
Vi
sluttede i Hvide Sande, hvor der også var ændret en del, men der var også mange
af de gamle butikker, der stadig lignede sig selv. Udviklingen går ikke så
stærkt på de kanter. Vi spiste i et nyt restauranthus på havnen.
På
hjørnet lå en ny gourmetforretning – ”Vom Fass” – med kaffe, te, olier, vin, øl
og spirtus. Der var 21 fade med smagsprøver, så man kunne finde noget man kunne
lide. Whisky, cognac, rom og meget andet. I hjørnet var der 26 smagsprøver på
likører og mere i samme dur. Man kunne vælge en tom flaske på hylden og få den
fyldt op med sin favorit. Der var mange størrelser og former. Min kone valgte
to forskellige likører – hindbær og hyldeblomst, men jeg kiggede lidt nærmere
på øludvalget, der ikke var så stort.
Der var et par lokale bryggerier, og det
er jo også hele ideen med sådan en butik.
Mylius
Ericsen Bryghus er rykket fra Ringkøbing til Hvide Sande, hvor de dog kun får
brygget deres fadøl, for de har endnu ingen tappelinje. Flaskerne bliver
brygget på Nibe Bryghus, hvor brygmesteren selv forestår brygningen. Jeg købte
et udvalgt, for det er længe siden jeg har smagt øl derfra.
Der
var også øl fra Blåvand. Hr. Skov har en restaurant og delikatessebutik i
Blåvand med egne produkter. Snapse, marmelader, supper og meget mere bliver
lavet fra bunden efter gamle opskrifter. Og nu med øl, som bliver lavet i
samarbejde med Det Lille Bryggeri.
Jeg
købte et par spændende øl med hjem. En ”Porter med blomme og rom” som skal
smages til vores jubilæumsølsmagning til efteråret, hvor det er 10 år siden,
min interesse for øl blev vakt – og en ”Sommerfrisk” der er brygget med
æblejuice og udtræk af paradisæbler fra Hr. Skovs egen have. Gæret med engelske
alegær og champagnegær.
”Sommerfrisk”
er en sløret, lysgylden øl med små dovne bobler og cremet hvidt skum. Man mødes
af en tydelig duft af æblehave, der allerede antyder friskhed. Den er på 5,5%
og føles let, prikkende og meget forfriskende at drikke. Smagen er også
domineret af æble, næsten som cider. Der er ikke nogen bitterhed at spore.
En
god forfriskning som jeg nød, da vi efter den lange køretur nåede hjem igen
Karakter
4
Ingen kommentarer:
Send en kommentar