Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

fredag den 23. august 2024

Tid til en øl - Bad Seed Beer Fest - IPA


 23. August 2024

Efter det mørke øl sluttede vi af med de friskere lyse øl - IPA. Der var i år rigtig mange IPA'er på festivalen - især DIPA'er. Normalt synes jeg det kan være svært at smage forskel på IPA'er, hvis der går dage mellem jeg smager dem. På trods af forskellig humle tilsætninger er oplevelsen lidt den samme, men jeg håbede, at når jeg smage flere efter hinanden var forskellen tydeligere.

Jeg havde tænkt først at smage 3 IPA'er inden jeg gik til DIPA, men det gik lidt i vasken.



Jeg startede ud med en IPA fra Verdant. En NEIPA på 6,5% ved navn 'Hell For Pleather'. Jeg fik at vide at der var brugt 2 New Zealandske humletyper - Motueka og Nectaron. Det giver en behagelig eksotisk duft og smag af citrus og ananas. Nem at drikke og Med en fin, behagelig bitterhed til slut.

Brygget sammen med Beer Riff fra Swansea

Karakter 4

Jeg gik over til Track for at smage endnu en almindlig NEIPA, men den var allerede udsolgt, så min plan gik i vasken. Tiden var også så småt ved at rinde ud og der var kraftigere IPA'er, jeg gerne ville smage også.



Så jeg gik tilbage til Verdant, der også havde en NEDIPA på hanen. 'Five A.M.' er brygger med 4 humlertyper, der dog ikke er New Zealanske ( Simcoe, Citra, Mosaic og Nelson Sauvin ). Det er en kraftigere og mere fyldig øl på 8,0%.

Den har samme appelsinjuice farve. Det tropiske islæt er trådt lidt i baggrunden, selvom man stadig fornemmer lidt eksotiske frugt sammen med citrus og grape. Der er også skruet lidt op for bitterheden, hvilket jeg godt kan lide.

Karakter 4+


Dagens første IPA havde vi dog smagt lidt før, da det canadiske bryggeri Messorem Bracitorium havde dagens første ekstra overraskelse kl. 17.30. 'It's Often Fatal' er brygget sammen med Electric Brewing Co. fra Californien. Det er en forfriskende DIPA på 8,5% - overvejende humle med forskellige udgave af Citra, samt Nelson Sauvin. En virkelig godt balanceret øl, som vi nød i solskinnet udenfor Studenterhuset.

Karakter 5


Stepping Stone havde også en glimrende DIPA - 'Wishful Escapism' på 8,6%. Her er det forskellige udgave af Idaho plus El Dorado. Det giver en lettere smagspalet med mandarin, fersken og ananas.

Meget frugtig øl, de var nem at drikke

Karakter 4+


Spartacus fra Brasilien havde en endnu kraftigere IPA med. 'All Shades of Ferocity' er en TNEIPA på 9,2%, Her er humleblandingen Citra, Simcoe, Mosaic og Cashmere. Altså lidt i stil med Verdants DIPA. Jeg har da også lidt svært ved at beskrive en forskel. Den var fyldig og kraftige. Bitterheden var forøget, men bliver jo aldrig voldsom i en New England udgave.

Karakter 4+


Messorem Bracitorium ligger i Montreal i Canada. De har tydeligvis et godt tag på IPA, for dagens kraftigste IPA var deres 'Quadranormal' på 11,0%. En Quadruple NEIPA med masser af fylde og kraft. Igen er balancen i orden så fylde, og bitterhed passer sammen. Citra, Galaxy, Motueka, Simcoe og Mosaic. Det er lidt de samme smagsnoter de alle har, men denne øl havde mere saft og kraft end de andre

Karakter 5





 






torsdag den 22. august 2024

Tid til en øl - Bad Seed Beer Fest - Stout


 22. August 2024

Da vi var ved Foragers stand, kunne vi se, at andre fra starten var gået hårdt til værks, for de ville være sikre på at smage bryggeriets BA Imp. Stout. Så vi kunne forstå, at vi hellere måtte holde os til, hvis vi også skulle smage.

'Nillerzzzzzzz' er en BA Vanilla Double Stout på 14,7%. De 7 z'er angiver at der er brugt 7 forskellige vaniljetyper i brygget ( fra Fiji, Mauritius, New Caledonia, Reunon, Niue, Vietnam og Haiti ). Det er en blended øl, der er lagret i henholdsvis 40 mdr og 27 mdr. Jeg går udfra det er bourbonfade, men det oplyses der intet om.

En spændende og kompleks stout, med smag af chokolade og vanilje. Den raffinerede, runde smag, der ofte følger med fadlagring er fint doceret. Forståeligt at alle ville være sikre på at smage den.

Karakter 5


Hos Y Not Brewing kunne man blive hensat til Bounty-land med deres 'Palm Droppings' på 12,0% en Imperial Stout med masser af kokos. Nikolaj der har brygget den oplyste, at han elsker kokos, og det kan smages. Heldigvis gør jeg også det, så det blev slet ikke for meget. Flydende dessert.

Karakter 4+


Hos Warpigs havde de også kokos stout på hanen. 'King Hit' er kun på 10,0% og er en coffeestout med kokos. Her er kokosen mere afdæmpet, men stadig umiskendelig. Sammen med kaffen giver det en fin balance, der nok for mange vil gære den lettere at drikke. Ikke slet så meget dessert.

Karakter 4+


Hver halve time var der et bryggeri, der åbnede en overraskelse, og der var kø, når tidspunktet nærmede sig, for mængden var begrænset. Derfor var det også kun en lille smagsprøve i glasset ved de lejligheder.

Kl. 18.00 åbnede Spartacus fra Brasilien 'Kairos Tomo 2' - en BA Barleywine af høj karat. Jeg kan ikke finde mange kolde facts om bryggeriet. Virkelig god balance i smagen. Den er lagret på Old Fitzgerald Wheated Bourbon fad i 24 mdr. og blended med en stout lagret på Weller fad i 25 mdr. Den holder 14,0% og var et meget spændende bekendtskab.

Karakter 5


Hos Moersleutel kunne vi smage deres 'Neptune' på 14,0%. En pastry stout lagret på Marsala fad - en hedvin fra Italien. Tilsat Ahornsirup og pistacienødder og kaffebønner. Jeg har smagt den tidligere, hvor det netop var kaffe og nødder, jeg husker, men denne gang synes jeg, det var lidt chokolade med mint, hvor det så skulle komme fra.

Karakter 5


Bad Seed Brewing var naturligvis også repræsenteret på deres egen festival, og leverede og en BA Stout. 'North Paris' er en collab med Y Not Brewing og er på 13,5%. En Bad Seed stout på Heaven Hill i 25 mdr blandet med Y Not stout på Maker's mark i 33 mdr. Jeg kunne ikke sammenligne de to udgaver, for Y Not havde deres med om fredagen til 1. session.

En dejlig velbalanceret stout, der smagte at alt det den skulle.

Karakter 4+


Sidste mørke øl på Festivalen var 'Coelica' på 14,0%, som Y Not Brewing åbnede kl. 18.30. Mega meget kø, men jeg nåede lige at få en lille smagsprøve, inden der var udsolgt.

Det er en øl, der ikke er i slag, men brygget netop til promovering på festivaler og ved særlige lejligheder. En special blend af 70% 'Rounded Edges' ( 22 mdr på Elijah Craig ) og 30% 'Coffee Bounty Paradise'.

'Coelica' betyder 'Himmelsk', og det er forståeligt. En af vennerne var i hvert fald i Himlen over det. Nok en af aftenens bedste øl, men jeg fik meget lidt af den. Jeg ved, når den næste gang bliver præsenteret, så måske får jeg en chance mere.

Karakter 5








onsdag den 21. august 2024

Tid til en øl - Bad Seed Beer fest - Lager



21. August 2024

Der var mange bryggerier, der ligesom sidste år havde pilsnerøl med, så vi tog en runde, men nåede dog ikke alle, vi havde tænkt.

Vi var startet hos Vinohradsky fra Tjekkiet, og de havde en 'Czech Pilsner' på hanen. Det var en traditionel, velbrygget pilsner på 4,8%.Der var ikke gjort forsøg på at nytænke konceptet, men at brygge en god klassisk pilsener og det lykkedes overmåde godt. Fyldig, velsmagende med en behagelig humlebitterhed. Ikke meget dårligt at sige om den.

Karakter 4+


Næste øl var fra Slowburn Brewing Co. der havde lavet en italiensk pilsner - sikkert efter forbilledet 'Tipopils', der er meget populær.

'Octopils' er en meget lys, gylden øl på 5,1%. Den har et mildere, mere frugtigt udtryk end den tjekkisk type. Den er frisk og sommerlig, men jeg foretrækker lidt mere kraft i mine pilsnere. Den er tørhumlet med Hallertau og Saphir.

Slowburn ligge i det gamle Vridsløselille Fængsel i Albertslund og blev stiftet i 2019. Deres øl spænder fra Pilsner og Brown ale til DIPA og Sour.

Karakter 3+


Det amerikanske bryggeri Forager ligger i Rochester, Minnesota. Det blev grundlagt i 2015. Det var et spændende besøg på festivalen og de havde også en pilsner med.

'Humboldt South Slope' er en West Coast Pilsner på 5,3%. Her kan man muligvis tale om en amerikansk pilsnertype, men den på ikke forveksles med Budweiser. Det er humletyper, som vi kender fra Pale Ale og IPA, der præger denne øl, og derfor minder den også en del om disse. Flere af vennerne mente, at de ikke ville have gættet på pilsner ved en blindsmagning, og det kan der være noget om. Når man vidste det, synes jeg nok man kunne fonemme en mere ren og sprød øl.

Kraftig og fyldig med smag af citrus, grape og lidt eksotisk frugt.

Karakter 4


Dozonko Brewery ligger i Hartlepool lige syd for New Castle. De havde produceret en 'NZ Super PIis' på 5,5%, så vi rykker 0,2% stærkere hver gang. Den er også tilsat humle, vi kender fra IPA, men det er naturligvis en god måde at nytænke pilsneren på. Denne gang er det de eksotiske humletyper fra New Zealand - Waimea og Nelson Sauvin. Det er en lettere mundfylde, men med god kraftig smag - lidt mere frugtig end Foragers, men ganske frisk.

Karakter 4

Da vi smagte øl hos Forager, kunne vi se at det gik stærkt med at få tømt deres Stout, for der var nogen, der først gik efter, det de helst ville smage, i stedet for en rækkefølge som vores. Så hvis vi ville smage, måtte vi nytænke vores rækkefølge.



Først tog vi dog en ægte røgøl fra en af de bedste - Aecht Schlenkerla i Bamberg. 'Kräusen' er en blanding af deres Märzen og deres Helles, og det giver end mildere øl, der dog ikke er spor tandløs af den grund. Dejlig tydelig røgsmag, men måske ikke så voldsom som Märzen. En god øl, hvis man vil lære at drikke røg.

Karakter 4



Senere tog jeg en anden røgøl - også fra Bamberg. Braufrish havde lidt forskelligt tysk øl med og også Rauchbier fra Spezial. Det har også længe været en favorit og jeg trægte til lidt afveksling efter de mørke stouts. Let og ren, men jo altså fuld af røg. Jeg synes dog, jeg husker den kraftigere.

Karakter 4




 

mandag den 19. august 2024

Tid til en øl - Bad Seed Beer Fest 2024 - Sour

19. August 2024

Bad Seed Brewing har endnu engang afholdt deres årlige 'Beer Fest' på Studenterhuset i Aalborg. 2 dage med 4 timer sessions - 25 bryggerier og 50 øl. Derudover en stand med kaffe og en med Thy Whisky.

Jeg var afsted til lørdagens session - sammen med en masse andre forventningsfulde gæster. Vi var 4 mand, der fulgtes, men jeg mødte i løbet af dagen mange andre, som jeg kender fra andre sammenhænge. Det blev til en masse god ølsnak.

Vi havde besluttet at inddele dagen i emner, men fulgte ikke helt planen, for nogle øl skulle vi nå, inden de blev udsolgt.


Vi havde besluttet at starte med Sour ales, og lige rundt om hjørnet fandt vi Obeservatoriet. Jeg havde stiftet bekendtskab med bryggeriet sidste år, og har siden brugt deres øl til flere ølsmagninger, for de er gode til at lave det syrlige øl.

'Europa' er en af de lettere i karakteren. Det er en lys ale på 5,3%. Den er frisk og har en let smag af frugt. Alt i alt en nem øl at starte med, hvor standarten er høj fra start.

Karakter 4

Bryggeriet er fra 2020 og ligger i Voerladegård, som er den egn min kone kommer fra. I sommer var vi på ferie der, og jeg ville gerne besøge bryggeriet, men de havde ikke fast åbningstid. Jeg fik en snak med bryggeren Simon Toft Hansen, så det er måske muligt en anden gang.



Skråt overfor så vi Vinohradsky Pivovar fra Prag i Tjekkiet. Den første øl blev lanceret i 1894, så bryggeriet har nogle år på bagen. De havde en pilsner og en gose med, og man kunne fornemme på begge, at her var det tradition og kvalitet, der var i højsædet.

Jeg smagte først 'Seaman' - en frisk Gose på 3,9%. Brygget efter traditionen med koriander og salt. Jeg kan også godt lide de nyere udgave med mere salt og frugt af forskellig art, men det var nu en fornøjelse at vende tilbage til rødderne med en enkle vare.

Karakter 4

Bagefter smagte vi deres pilsner, men mere om det en anden gang.


Det Belgiske Hus havde en frugt-lambic fra det navnkundige Cantillon med. 'Saint Lamvinus' var en knaldrød lambic 5,5% - brygget med druer. Når denne syrlig øltype kombineres med merlot-druer, får man næsten en vinøs oplevelse. En frisk sommerlig drink, hvor syrligheden ikke var for snerpende.

Karakter 3+


Dagens sidste sour var også knaldrød. En 'Biere de Saison- Raspberry' fra det engelske bryggeri The Kernel. Bryggeriet blev grundlagt i London i 2009 af Evin O'Riordain og var blandt de første mikrobryggerier i hovedstaden.

Deres saison er med mild syrlighed, og det virker, som om der er tilsat friske hindbær i stedet for massiv hindbærekstrakt. Det er en nem øl at gå til. Dejlig en varm sommerdag.

Karakter 3+

Vi var så småt begyndt på pilsner runden, så vi fortsatte, selvom vi ikke nåede alle.



 





søndag den 18. august 2024

Tid til en øl - Moersleutel 2

 

18. August 2024

I går var der Bad Seed Beer Fest i Aalborg. en fantastisk øldag med masser af godt øl og gode snakke. Der kommer mere om det senere, men først vil jeg lige afslutte den spændende smagning med Moersleutel på Gjøl.


2. del lagde ud med endnu en NEIPA, men denne gang i DIPA udgave på 8,0%. 'Torsion' er en flot gylden, uklar øl med kraftig duft af humle. Der er brugt Mosaic, Citra og Strata, Sidstnævnte er blevet en vældig populær type, der giver en lidt tungere tone af hamp, der ofte betegnes som 'dank'. Det gør at den tropejuicefornemmelse, man noget gange kan have i NEIPA ,bliver mere afdæmpet. Der kommer mere fylde og samling på smagen.

'Torsion' overraskede ikke så meget som den første øl. Den levede op til min forventning om en IPA med strata.

Karakter 4


Så kom der igen fuldt knald på fylden og smagsoplevelsen. Moersleutel har det med at deres sorte øl mindst er 'double mashed' og det er lige ved at blive fyldigt nok til at indtage en hel dåse. men som dessertchokolade til en smagning er det nærmest perfekt.

'Extravagant Chocolate Stout' er på 12.0% og fyldt af chokolade og vanilje. På dåsen reklameres med 4 forskellig vaniljer, men Tim fra Moersleutel oplyste, at der faktisk var 7 forskellige i brygget.

Tyktflydende chokolade der skal indtages en hyggelig aftensstund, måske med en lille kop kaffe til

Karakter 4+


Derefter kom der en overraskelse på bordet. en øl - helt frisk fra brygkaret. 'Quadruple mashed wheat wine' var så ny, at man ikke kunne finde den på Untappd. Den var på 11,0%, og er egentlig ikke brygget til at smages i denne form. Det er deres første 'quadruple mashed' øl og den skulle koge i 6 timer for at få plads til sidste mash. Tanken er at den skal på en Heaven Hill bourbonfad, før den bliver frigivet. Tim fortalte at de brygger øl specielt beregnet for fadlagring. De er kraftige og voldsommere, ( Quad mash ) for fadet ændrer ølllet og gør det letterog samtidigt mere raffineret.

Jeg har altid naivt troet at det var den normale bryg, man bare lagde på fad, så det var spændende at høre. Han fortalte også, af Moersleutel altid har omkring 350 fade liggende på lageret.

Øllen hedder 'Eureka' og var fyldig, men helt klart også til at drikke i denne grundtilstand.

Humlet med Cascade og Nelson Sauvin

Karakter 4

Glæder mig til at smage den, når den er fadlagret. Den kan nok findes nu på Untappd, da flere sikkert har rated den.



Vi sluttede af med 'Barcode Red/Yellow' på 13,0%. Barcode serien er for mig den yppeste fra Moersleutel, og denne toppede da også smagningen. Bryggeriet har haft noget bøvl med at få deres barcodes til at fungere og har modtaget en del klager fra handlende over det. Så de besluttede at lave en serie, hvor hele dåsen var en barcode, som en ironisk kommentar til systemet.

Det er en BA stout baseret på et blend af de mange fadlagrede øl, de har på lager. Det giver en kompleks smag, hvor det hele er i flot balance. Der er mindre 'sjov' og mere 'raffinement' i denne serie.

Karakter 5

Tim og Niels skulle videre til et arrangement på Hjort Beer Bar i Aalborg, så de forlod os under stormende applaus, men smagningen var ikke ovre endnu.



Jesper - der havde fået hele arrangementet i hus - åbnede generøst de sidste 8 dåser af 'Barcode Red/Black' fra sit private lager. Den er fra før, jeg blev opmærksom på serien, men flere andre kendte den fra tidligere.

Den er på 14,0% og jeg ved ikke om det er lagringen eller om den fra starten havde dette udtryk.

For mig var det i retning af rosin og rom, selvom den har ligget 14 mdr på bourbonfad.

Karakter 5

Et superspændende event, men godt øl, god stemning og fine snakke ved det bord, jeg sad ved. Tim fra Moersleutel var også god til at gå rundt og tale med folk.










fredag den 16. august 2024

Tid til en øl - Moersleutel Smagning 1


 18. August 2024

I går indbød Jesper aka 'Ølsmageren fra Gjøl' endnu en gang til smagning. Denne gang var det med det hollandske bryggeri Moersleutel. Niels fra Flaneur Liquids og Tim fra Moersleutel var også med til at få smagningen i hus.



Godt 40 ølglade danskere havde sat sig til rette - nogle ved et langbord, men jeg sad hyggeligt ved et lille 4-mandsbord tøt på øllet. Vi skulle gennem 8 øl og fokus var på det seneste års bryg. Der viste sig også at være gemt lidt ekstra overraskelse ved smagningen.




Aftenens første øl var en lækker NEIPA på 6,5%. 'Rotation' er et let hazy, strågul øl med en let forfriskende humleduft.. Den var frisk og sprød, en anelse perlende på tungen, og selvom det var en New England var den ikke i nærheden af tropejuice. Smagen var af lys frugt - jeg synes næsten helt drueagtig. Et behageligt bekendtskab, især fordi jeg har hørt at IPA ikke er deres spidskompetence.

Humletyperne er Citra, Loral og Rakau ( NZ ), som skulle give lidt abrikosnote. det synes jeg ikke var fremtrædende.

Karakter 4+

Derefter sprang vi uden videre til en 11.0% Quadrupel med det fantasifulde navn 'Quad'. Der har været efterspørgsel efter traditionelle øltyper, men denne blev ikke helt traditionel alligevel. Tim fortalte, at der altid kommer et 'Moersleutel-tvist'.

Den var mørk med et rødligt skær, Den virkede nærmest varmende i munde, - sikkert fordi deres øl altid er så fyldige. Forventet blødhed i starten, men så kom der liv som en brusende fornemmelse. Aggressiv er måske nok overdrevet, men nok til at skille sig ud fra traditionene. Sødme blev erstattet af en pirrende krydret note og det sluttede i en vinøs eftersmag.

Karakter 5


Moersleutel er jo kendt for deres Pastry Stout og tredje øl var en 'Almond Ganache Bulldozer. En pastry stout på 11,0%. Der er brugt mega mange mandler i denne øl foruden kakao fra Indien og Peru. Den indiske skulle give lidt liv og krydderi og den sydamerikanske var rund og ren. Derudover ikke mindre end 15 forskellige malte ( der var sikkert nogle rester, der skulle bruges op ) og det er en triple mashed, fyldig øl.

Kulsort, ikke så meget skum. dene øl er ekstrem fyldig, varmende og det er især chokoladen der præger den.

Karakter4+

Jeg har efterhånden smagt mange forskellige øl og ved ofte nogenlunde, hvad jeg kan forvente af - f.eks en pastry stout. Måske er det derfor, jeg bliver mere fascineret at en 'Quad', der bevæger sig udenfor det forvendtede indtryk. Jeg kan godt lide indimellem at blive overrasket.



Moersleutel startede i 2015 og har fra starten lagt mere vilde øl til side, for at finde dem frem, når der komme nye til familien. Jeg ved ikke hvem 'Anne' er, men denne Wild Ale har ligget på bordeauxfad i 26 mdr, inden den blev flasket i 2021. Det er en øl på 7,0%. En let syrlig øl, der er frisk og som har en fin sart smag af frugt måske lidt abrikos eller fersken. Smuk orangegylden farve.

Karakter 3+

Denne øl var den eneste på flaske og den skulle naturligvis åbnes med Ølsmagerens flotte økse. Det havde Tim ikke prøvet før, men det lykkedes i fin stil. Også andre fik lov at forsøge sig.