Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

søndag den 4. marts 2012

Tid til en øl - Ørbæk Vintage Beer 2008

4. Marts 2012

”Vintage” betyder ”gammel”, ”antik” og bruges ofte til at give noget gammelt et skær at klasse. I dette tilfælde er det en øl, der er lagret i 2 år inden den kommer ud på markedet og dette er endda en ”Vintage Beer 2008 ”, så det er en gammel sag, vi har med at gøre. Det fremgår ikke helt klart om den er brygget i 2008 eller kommet på markedet i 2008.

Barley Wine er stærke øl, der under napoleonkrigene i starten af 1800-tallet blev brygget i England. Det var upatriotisk at drikke fransk vin og derfor lavede man den kraftige ”byg-vin”. Aftenens øl fra Ørbæk er på 12,0%. Der er meget stor forskel på Barley Wines. Der er både engelske og amerikanske varianter, hvor sidstnævnte ofte er væsentligt mere humlede. De engelske typer er mere i retningen af portvin/sherry. Jeg synes kvaliteten af Barley Wine kan være meget svingende. Måske fordi det ikke er helt let at forudsige udviklingen af øllet i den lange lagring. Nogle taber pusten, andre stikker i smagsmæssigt af i forskellige retninger, og indimellem får vi noget af det bedste øl, der findes.

Af engelske typer vil jeg gerne anbefale ”Thomas Hardy’s Ale” - der stadig kan findes i butikkerne ( specialbutikkerne ) – som noget af det bedste.

Det er naturligvis meget vinøse øl, ofte med tydelige noter af blomme og abrikoser og det er også tilfældet her.

Der er ikke oplysninger på Ørbæks hjemmeside om denne øl. Det virker som om siden er gået i stå for nogle år siden, men måske har de lavet en ny, som jeg bare ikke kan finde.

”Vintage Beer” er den stærkeste øl, de brygger, og den er som nævnt på 12.0%. Det er en uklar, brunlig øl med orange skær. Skummet er svagt og meget kortvarigt. Der er en tydelig note af blomme og abrikos i aromaen, men også en væsentlig mere sprittet duft, end jeg havde håbet. Som om alkoholen ikke blander sig med resten at ingredienserne. Den har en udmærket fylde i munden og virker varmende. Smagen er desværre også domineret af spritten. Der er også søde frugter på spil, men de to smagsnuancer komplementerer ikke hinanden, men konkurrerer om herredømmet, og alkoholen vinder. Der er stadig – trods den lange lagring – en hel del bitterhed i eftersmagen.

Karakter 3+

Ingen kommentarer:

Send en kommentar