22. Maj 2013
Det
var ikke kun Christian Scheffel, der fortalte om ølstile i lørdagens
arrangement i Ølentusiasterne. Også Peter Fly fortalte om sin nye plakat, hvor
øltyperne er opstillet som ”det periodiske system”. Peter Fly er håndbrygger og
lavede i sin tid plakaten efter beskrivelserne i øldommernes bog, fordi han
havde en plan om at brygge samtlige typer. Dette projekt er siden opgivet. Den
nye udgave af plakaten er rettet til, så den passer med de kategorier, der
konkurreres i, når der er håndbrygmesterskaber. Peter Fly er også at finde på
den kommende Ølfestival, hvor man kan købe den fine plakat. ( ”et ”must” for
ethvert herreværelse” ).
Christian
Scheffel fortsatte med at fortælle om ”tripel”, hvor den første af slagsen –
”Westmalle Tripel” – var på programmet. Det var den også ved sidste smagning,
hvor den løb med førstepladsen. Denne gang blev det kun til en samlet
andenplads.
En
anden gammel kending var Fullers ”London Porter”, der nok er en relativ ny kreation,
men mon ikke man har kigget lidt i den gamle Brewbook, for at prøve at genskabe
lidt at ældre tiders smag.
Jeg
havde nærmest glemt, hvor god den er, så det var en fornøjelse at smage den
igen. Fyldig med smag af ristet malt og en del sødme - lidt sveske og engelsk
lakrids. Jeg har anmeldt den tidligere, men det er noget tid siden.
Karakter
5
Derefter
fulgte en dansk udgave af en amerikansk øltype – ”American Brown Ale” ( ABA )
fra Stenbogaard på Fyn. Bryggeriet er et familiebryggeri, der ligger i
Pederstrup. Selve bryghuset er det gamle mejeri, der ligger i nærheden af
Stenbogaard. Det er Eva og Claus Lund, der driver bryggeriet.
Deres
”American Brown Ale” er lavet med Cascade og Amarillo humle, der giver en let
og fin citrusnote til smagen. ellers er det maltsødme og mørke frugter, der
præger smagen. Der er brugt fem forskellige malte, samt valset havre.
Alkoholprocent 5,0%
Karakter
4+
Green
Flash Brewery fra den amerikanske vestkyst, har – som så mange amerikanske
bryggerier – flere IPA i sortimentet. mange amerikanske bryggerier bedømmes af
brugerne netop på om de kan lave en god IPA. Det synes jeg er lige ensporet
nok, men efter mange år med Budweiser kan de amerikanske forbrugere ikke få
humlebitterhed nok.
”Le
Freak” er en blanding mellem en belgisk tripel og en IIPA. Bryggeriet Achouffe
i Belgien fik på et tidspunkt smag for de amerikanske IPA og besluttede at
kombinere en Double IPA med deres egen Tripel. Den fik det spøjse navn ”Dubbel
IPA Tripel”. Det er denne øl, der har inspireret Green Flash til at brygge ”Le
Freak”.
Det
er en let sløret, kobberfarvet øl på 9,2%. Luftigt, hvidt skum kroner værket.
Duften er overraskende svag, men det skyldes måske det lille glas. Den har en
god fylde i munden. Smagen har en anelse sødme, men ellers er det en syrlig
bitterhed der præger den. Det er citron og pine, der dominerer og eftersmagen
er bitter. ( 101 IBU )
Karakter
4+
Smagningen
trak en smule ud. Christian Scheffel havde meget at fortælle, og jeg blev
hentet at min datter kl. 19. Så jeg kunne se, at det blev svært at nå, at smage
den sidste øl i rækken. Jeg fik lov til at åbne for den inden omtalen og det
lykkedes også at smagen desserten – pæretærte.
Der
var lavet god mad, som vi havde smagt i løbet at aftenen ( Togførerens Natmad –
Kartoffelporresuppe, og frikadeller og skinkestang ) og vi gik bestemt ikke
sultne derfra.
Sidste øl var ”Bourbon County Stout” fra Goose Island
i Chicago. Et
eksempel på en fadlagret øl. En stor øl på alle måder og klart smagningens
vinder. Jeg skrev om den tidligere, hvor jeg bemærkede at 33 cl næsten ( kun
næsten ) var for meget. Her fik vi 10 cl og det gav lyst til mere. Desværre måtte
jeg forlade mødet , men det var et brag af en afslutning.
Karakter
5+
Ingen kommentarer:
Send en kommentar