29. Juli 2013
Tysk
øl er ikke det mest eksperimenterende, men det er næsten altid godt. Det har et
højt bundniveau. Når det er dårligst er det alligevel godt håndværk og når det
er bedst er det en sublim øloplevelse. Det skyldes i høj grad, at man siden
1516 har brygget efter ”Das Reinheitsgebot”. Dette dekret byder, at øl kun må
brygges af malt, humle, gær og vand. Der
er lavet meget godt øl, der ikke overholder denne regel, men det er i andre kulturer
end den tyske.
Oprindelig
blev loven lavet for at fordele afgrøderne byg og hvede, idet man i begyndelsen
kun godtog byg til ølbrygning. Hveden skulle bruges til brød, men siden er
hvedemalt også blevet tilladt.
EU
har ophævet ”Das Reinheitsgebot” med begrundelsen at det er en teknisk
handelshindring, men heldigvis bruger de fleste tyske bryggerier frivilligt
påbudet. Desværre har lempelsen ført til at man er begyndt af lave underlige
blandingsprodukter – Radler, Diesel og Malzbier. Og det er også gode etablerede
bryggerier, der er med på denne galej. Det kan ikke gå hurtigt nok med at
indføre Reinheitsgebot igen, da tyskerne åbenbart har brug for forordninger for
ikke at skeje ud.
Vi
kørte til vores campingplads ved Mosel. En ø i floden ved Winningen i den
nordlige ende. Da teltet var kommet op, gik vi hen for at få noget at spise og
drikke. Mosel er et vindistrikt og øludvalget er ikke stort. Jeg kunne vælge
mellem Bitburger Pils og Erdinger Weissbier ( plus en ”Bitburger Drive” (
alkoholfri ) og en Radler ). Begge øl er jo udmærkede, så problemet var ikke så
stort, men det viste sig at være det valg man oftest blev stillet overfor på
restauranterne. Lidt som vores hjemlige valg mellem pilsner eller classic.
Bitburger
Privatbrauerei ligger i Bitburg, der faktisk er en by i Rheinland-Pfalz, hvor
Mosel også løber. Så det er en lokal øl. ”Bitte, ein Bit” er mottoet og det kan
man godt sige flere gange såmænd.
Bryggeriet
stammer fra 1817, hvor Johan Peter Wallenborn etablerede det. Senere opførte
man gode lagerkældre, så man kunne begynde produktionen af det nye undergærede
øl. Man hævder at det er den første pilsner brygget udenfor Böhmen. ( 1883 ). I
1913 får bryggeriet ( som da hedder SimonBräu ) ret til som de første i
Tyskland at benævne deres øl ”pilsner” eller ”Pils”. Bitburgers fine cylindriske
glas stammer fra 1964.
Bitburger
bruger Hallertau-humle fra Bayern, men også en speciel humle, der dyrkes i
lokalområdet. Den benævnes ”Siegelhumle”, men så vidt jeg har forstået er der
tale om ”forseglet humle” – altså en humle, der er ægte tysk og ikke
forfalsket.
”Bitburger
Premium Pils er en lys pilsner på 4,9%. Den har en duft af korn, sød malt og
lidt svovl. Den føles forfriskende og en anelse prikkende i munden. Smagen er
ikke så fyldig, men der er god balance mellem malt og humle. Bitterhed 35 IBU.
Igen et eksempel på at tyskerne kan lave gode pilsnere.
Karakter
3+
Tirsdag
kørte vi til Bingen for at se nogle af de klostre, der forbindes med Hildegard
von Bingen. Hun er jo i ølkredse kendt for, at være den første der skrev om
brugen af humle i øl. Klosterruinen i Disibodenberg var deværre kun åben i
weekenden, så vi havde en forgæves køretur, men vi så Abtei Sankt Hildegard.
Her
kunne man se kirken og besøge butikken, og minsandten om ikke der var en øl.
Den var en ”Dinkelbier” ( nej, det er ikke en trykfejl ). Dinkel er en slags
spelt, som Hildegard var meget glad for og alle klosterets produkter indeholder
dinkel. Jeg købte naturligvis øl med og det skal smages senere.
Derefter
kørte vi langs Rhinen hjem til campingpladsen. Det er et stykke af floden med
Lorelei og mange borge på begge sider.
Vi
spiste i en nærliggende by – Alken. Jeg bestilte en ret, der skulle serveres i
panden. Svinekød, kylling og kalv og dertil bestilte jeg en ”dunkelbier”. Stor
var min overraskelse, da jeg blev præsenteres for en alkoholfri ”malzbier”
Den
var mørk, men ikke lige det jeg havde ventet. Jeg duftede til den ( det er en
meget mærkelig, krydret duft ), og tænkte: ” jeg må vel smage på den. Men min
kære kone syntes at det var for sølle, og sagde til tjeneren, at det var ikke
det vi forventede. ”Jo”, svarede hun – ”i Tyskland er dunkelbier altid en
malzbier”.
Så
fortalte jeg lidt om bayersk dunkelbier, altbier, schwarzbier og urbock, og
pludselig tog hun flaske og glas - og gik. Uden tegn på om jeg fik en anden øl
i stedet. Kort tid efter kom en anden servitrice og forhørte sig, om hvad der
var galt med øllet. Vi forklarede det og hun fortalte at de kun havde ”Erdinger
Weissbier” ( ikke dunkel ) og ”König Pilsener”. Den eneste mørke øl var den
famøse ”Kandi Malz”
Så
jeg erhvervede mig en ”König Pilsener” i stedet.
Bryggeriet
stammer fra 1858, hvor Theodor König slog sig ned i Beeck i nærheden af
Duisburg. Det hævder at have fået tilladelse til af bruges navnet ”König Pilsener”
i 1911, så nogen uenighed og konkurrence om at være den første, er der da. König
ejes nu af Bitburger, der også har købt Köstritzer, så de tre første øl på
turen var egentlig fra samme bryggeri.
”König
Pilsener” er på 4,9% og ligner i farve og duft lidt Bitburger. Den virker
umiddelbart mere neutral i smagen og bitterheden er ikke slet så udtalt. Men
igen er det et udmærket eksempel indenfor genren.
Karakter
3
Mottoet
er naturligvis: ”Das König der Biere”
Jeg har fået Malz-Bier som barn. Så helt nyt er det altså ikke.
SvarSletFærdigblandet Radler derimod, er.