30. Juli 2013
Onsdag
tog vi på tur langs floden og så den imponerende borg – Burg Eltz. Den eneste
vej fra Mosel og op til borgen, fører ad
en meget smal vej op ad en stejl stigning, hvorefter man ender på toppen i et blødt og bakket
landskab. En helt anden verden. Men selve borgen ligger tættere på Moselfloden
i et stærkt kuperet terræn.
Burg
Eltz ligger på et lille klippetop, og strækker sig mod himlen med sine små,
bindingsværkstårne.
Grundarealet
har været begrænset og tre forskellige grene af slægten Eltz byggede på samme
tid hver deres del af slottet og det kunne kun gå opad. Rummene i slottet er
meget små. Man kan kun komme rundt med rundvisning. Absolut et besøg værd.
Frokosten
spiste vi i Cochem, der er den største by mellem Koblenz i nord og Trier i syd.
I Rådhuskælderen kunne man få de sædvanlige Erdinger og Bitburger. Derefter
drog vi til Traben-Trarbach, men denne by var ikke helt så idyllisk som vi
havde regnet med ( fin broport dog ), så vi tog tilbage til Cochem.
Her
havde jeg set et lille udskænkningssted, hvor de reklamerede med ”Frankenheim
Alt”
Bryggeriet
blev stiftet i 1873 af Heinreich Frankenheim. Det ligger i Düsseldorf Altstadt
og hed oprindeligt ”Zum Falken”. Man kan stadig se en falk som logo på flaske
og glas. Bryggeriet er senere flyttet til større lokaler i Düsseldorf. ”Frankenheim
Alt” brygges efter den originale opskrift.
Altbier
hører til i området omkring Düsseldorf og er en tysk specialitet. Det er en
overgæret, mørk øl, men overgæret er tilsat ved lav temperatur og ellers
behandlet som en undergæret øl, hvilket giver en unik karakter.
Jeg
har tidligere smagt flere alrbier og kan sædvanligvis godt lide dem, for man
får den undergærede øls friskhed sammen med mere florale noter fra overgæren. Det
er en colafarvet øl på 4,8%. Hvidt skum pryder toppen. Der er duft af malt og
ristet brød. Den føltes overraskende ”spritzig”, hvilket jeg ikke synes af
genkende fra andre udgaver. Smag af malt og brød med noter af bær og frugt.
Afsluttende bitterhed.
Karakter
3
Bryggeriet
laver også en lys udgave og noget misk-mask med cola eller grapefrugt.
Derefter
gik vi ned på promenaden for at få noget aftensmad. Her kunne man sandelig
finde en anden Rhinens specialiteter – Kölsch. Denne drik stammer fra Køln og
er også en overgæret øl, men denne gang en helt lys øl. Princippet er det samme
– overgær ved undergær temperatur. Jeg har også tidligere smagt kölsch, også
denne fra ”Früh”.
Jeg
må indrømme at jeg ikke helt har kunnet se det interessante i denne øltype. Den
har mindet om en halvkedelig pilsner, men det ændrede sig med denne øl. Om det
skyldtes af den var fra fad, skal jeg ikke kunne sige, men disse frugtige
estere fra gæren fik virkelig lov at komme til udtryk, så det var en behaglig
overraskelse.
Bryggeriet
blev grundlagt i 1895 af Peter Josef Früh under navnet ”Aposteln-bräu”. Det er
nu femte genration af familien, der ejer bryggeriet. ”Früh Kölsch” stammer fra
1904 og det er stadig samme opskrift, der benyttes.
Det
er en meget lys øl på 4,8%. Duft af korn og lidt bær, men minder noget om
pilsner. Dejlig blød og lækker. Det er smagen der overraskede mig. Meget
frugtig og med noter af bær. Ikke megen bitterhed.
Karakter
4
Ingen kommentarer:
Send en kommentar