Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

søndag den 24. januar 2016

Tid til en øl - Black Out Days



24. Januar 2016


Det er ikke ofte, jeg har en aften hjemme, hvor jeg ikke skal noget. Med kor, musical og 3 gange dans om ugen er aftener og weekends ofte besat. Så jeg havde svært ved at finde tid til et besøg på Basement Beer Bar, for at deltage i deres Black Out Days. Men min kære kone har et uforligneligt planlæggergen, og hun fandt på en plan, hvor jeg lige kunne komme afsted i 1½ time inden aftenens danselektion.


Så fredag kunne jeg møde op i en fyldt bar med 15 haner fyldt med sort øl ( Det gør muligvis billedserien af øllene en smule uinteressant, men det er altså forskellige øl ). Med tiden sat på 90 min, måtte jeg naturligvis lave en udvælgelse, og det var ikke let. 


Men jeg lagde ud med en ”Mental Glory Hole” fra det svenske bryggeri Brewski. Det er et noget udfordrende navn, der jo netop danner mentale billeder, man måske helst var foruden. Den er brygget med kaffe og kokos og holder 9,0%, så jeg lagde lidt stilfærdigt ud. Jeg havde svært ved at fornemme kokos i aromaen, men den dukker tydligt op i smagen. Duften er ristet kaffe og malt og det er også første indtryk i smagen, men derefter kommer kokos så på banen. En sjov og lidt anderledes stout, som jeg egentlig godt kunne lide.

Karakter 4


Derefter smagte jeg en fadlagret udgave af ”Konrad’s Stout” fra der norske bryggeri Lervig. Det er oprindelig en god solid stout på 10,4% og med en pæn bitterhed ( 70 IBU ), men denne udgave har været lgret på cherry port fad, hvilket gør den væsentlig mildere i smagen. Den er dog blevet stærkere ( 11.0% ), men samtidig venligere. Det var vist den eneste øl med skumkant ( mørkebrunt ). Jeg kunne lige ane kirsebær i duften. Fadet har givet den en skarp kant og fjernet de ristede noter. Den får en mere vinøs fremtoning, og i eftersmagen dukker der atter kirsebær op. Måske lige lidt for sødladen som helhed.

Karakter 3+


Jeg kunne godt se på det hele, at jeg ikke ville kunne komme til at holde danseretningen, hvis jeg fortsatte med de sidste øl. Det ville blive til en rigtig slingrevals, så jeg spurgte Nikolai om det var muligt at smage 10 cl af de sidste øl – og det var det heldigvis. Jeg har tidligere smagt ”Black Albert” fra De Struise, men aldrig før på fad. Jeg kan se på mine noter, at jeg tidligere fandt den lidt for kraftig og pågående ( 13,0% er ikke en ”over hække-øl” ), men jeg må sige at enten har min smag ændret sig eller også har fadet indvirket på udtrykket, for det var en behagelig og velbalanceret oplevelse. Den belgiske gær fornægter sig stadig ikke. Der er mørk frugt, men også ristede indtryk af kaffe til stede – blød og rund som cafe latte.

Karakter 5


Jeg tog de sidste øl i rækkefølge, så det blev endnu en stout fra Prarie Artisan Ales. Jeg smagte deres kraftige ”BOMB!” forleden. Denne gang var det en ganske anden oplevelse, for ”Pirate Noir” er lagret på romfad og det giver som altid en mildere og mere vinøs smag. Den er på 11,0%. Duft af mørke frugter og alkohol, og i smagen finder man sveske og rosin, vanilje og lidt sødme fra rommen. Kompleks, men med en god balance.

Karakter 5+


Jeg sluttede af med en specialitet – ”Vietnamse Speedway Stout” på 12,0%. Jeg var jo forleden afsted, da den originale øl fra AleSmith var på hanen, men denne gang var der brugt vietnamesisk kaffe i opskriften. Det er en vietnamesiske ”cà phê sau dá” kaffe, der er brugt. Så vidt jeg kan forstå er det en iskaffe, hvor man brygger i et lille metal filter, direkte ned i en en kop med sød, kondenseret mælk, hvorefter man hælder det over knust is, men det er ikke helt klart, om det er det, der menes.
Smagen bliver noget anderledes end originalen. Den er sødere og mere krydret og det falder ikke helt i min smag, men der er nu kun tale om nuancer, for det er en spændende oplevelse.

Karakter 5

Jeg synes selv, det gik fint med dansen. Der var i hvert fald et naturligt sway i drejningerne – men det var vist godt, jeg kunne nøjes med 10 cl af de sidste øl.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar