Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

søndag den 12. marts 2017

Tid til en øl - Sweetwater IPA / New Belgium Fat Tire


12. Marts 2017

For nogle uger siden var vi på ferie i Florida. Efter vores cruise boede vi på hotel i Fort Lauderdale. Den anden dag tog vi på en tur til The Everglades – det store sumpområde i det sydlige Florida. Her kunne vi sejle en tur og de på alligatorer. Det var meget spændende.


Vi var tilbage først på eftermiddagen, og gik til et nærliggende supermarked, ”Publix”, for at købe frokost.  Det er i sig selv spændende at se det enorme udbud af varer, der er i USA. Masser frisk frugt, frisk fisk og friskt kød. Der havde været meget at vælge mellem, hvis vi selv skulle have lave mad. Nu var det jo mest frokost, vi skulle have.

Der var også en hylde med specialøl. Den var måske ikke særlig stor, men da det var amerikansk mikrobryg, var der meget jeg ikke kendte til. Jeg valgte lidt øl med til frokost og til senere aftenhygge på balkonen.


Sweetwater Brewing Company er et bryggeri fra Atlanta i Georgia. Freddy Bensch og Kevin MacNerney var roommates på college i Colorado. De fik deres første job med at vaske fustager på et lokalt bryggeri – mod betaling i ”free beer”. Som de siger – det betød ”at deres karakterer gik op, deres biler blev lavet og de fik mange venner. Solen skinnede lidt klarere”. I hvert fald blev de mere interesserede i øl end i bøger og efter college fik de sig en bryggeruddannelse i Californien. 

I sommeren ’96 bragte OL dem til Atlanta og de opdagede at der var brug for noget bedre øl i området. De skaffede midler til at starte deres eget lille bryggeri, der åbnede i 1997. De første øl solgte de rundt om i Atlanta fra en gammel varevogn, de kørte rundt i, men siden fik de kontakt til forskellige barer, der ville sælge deres øl. Derefter flyttede de til et nyt bryggeri i det centrale Atlanta og i 2004 flyttede de endnu engang til en ny lokation, for at udvide bryggeriet. De brygger ca 400.000 tønder om året.

Deres første store succes var ”Extra Pale Ale”, men efter Georgia åbnede for salg af stærkere øl er deres ”IPA” også blevet meget populær.

Det er en orangegylden øl på 6,3%. Den er brygget med Chinook, Cascade og Columbus og tørhumlet med Simcoe og US Goldings. Det giver en god aroma, hvor jeg synes fyr træder mere frem end grape og citrus. God lang bitterhed. Humlesmagen føles en smule tung. måske pga. den kraftige tørhumling, som jeg synes nogle gange tager lidt af friskheden.

Karakter 4


Jeg købte også ”Fat Tire”, der er flagskibet hos bryggeriet New Belgium. Bryggeriet blev skabt i 1991 af Jeff Labesch og Kim Jordan. Det ligger i Fort Coins, Colorado og er kendt for sin mijømæssige og sociale ansvarighed.

I 1988 kørte Jeff Labesch rundt i Belgien på en mountainbike med ”fat tires”, og sugede de lokale øltraitioner til sig. Da han vendte hjem til Fort Collins, havde han en masse ideer til opskrifter med sig og de to første øl blev en dubbel ved navn ”Abbey” og en amber ale ved navn ”Fat Tire”. Sammen med sin kone, Kim Jordan udviklede han bryggeriet. I 1996 importerede de Peter Bouckeart, til at tage sig af sour ales. Han havde tidligere arbejdet for Rodenbach. Med tiden trak Jeff sig mere og mere fra produktionen, der blev ført videre af Pter og Kim. I 2015 overgik bryggeriet til Christine Perich.

”Fat Tire” er en  rødlig, ravfarvet øl på 5,3%. Det er ikke en ekstrem øl, men har derimod en behagelig fremtoning med en god balance. Der er brugt Willamette og Golding med en bitterhed på 22 IBU. Det er mest de let sødlige, maltede noter der møder en, Det gælder også i smagen, der dog balnceres fint af humlen.

Karakter 4

Læg mærke til flaskehalsen. Vi kender den fra Westmalle og Westvleteren.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar