Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

tirsdag den 28. marts 2017

Tid til en øl - Ølmarathon / Hvedeøl
27. Marts 2017 


Hvedeøl kan for nogen være lidt af en prøvelse, og der var da også mindst en deltager i vores Ølmarathon, der helst var sprunget denne kategori over. Men der var jo ingen vej udenom.

Det var måske den del med flest traditionelle øl, for især den tyske hvedeøl varierer ikke meget fra bryggeri til bryggeri. Men vi lagde ud med en Belgisk Wit, der var langt fra sit hjemland.


”Florida Cracker” er en næsten traditionel witbier fra Cigar City i Tampa, Florida. Tampa ligger på Floridas vestkyst og der en mange bryggerier i området, men Cigar City er det kendteste. Bryggeriet blev grundlagt af Joey Redner i 2007, og laver en bred vifte af øltyper.

”Florida Cracker” er brygget med koriander og appelsinskal, men der er brugt en amerikansk humle, der også giver en duft og smag af lemon/lime. Den er forfriskende – især en varm dag under Floridas sol.

Ordet ”cracker” stammer fra den lyd, pisken lavede, når de tidlige cowboys fra Florida drev kvæget sammen. Florida hævder af være USA’s oprindelige kvægstat. Nu om dage bruges betegnelsen ”Florida Cracker” om indbyggerne i Florida. En ”Florida Cracker” ved instinktivt, hvor de bedste fiskepladser er – han kan kende forskel på en bæver og en alligator – han svømmer helst i søer og floder fremfor swimmingpools og han ber bordbøn inden maden. Et menneske i pagt med naturen.

Karakter 3+


Schöfferhofer ”Hefeweizen” adskiller sig ikke meget fra andre tyske udgaver af typen. Bryggeriet er fra 1873 og ligger i Mainz. I 1921 fusionerede det med Binding Brauerei i Frankfurt, som nu brygger øllet.

Det er en traditionel hefeweizen ( hvedeøl med gær ) på 5,0%. Den er lys og uklar med kraftig skumudvikling. Duft af hvedemalt og banan, og det er også de indtryk der dominerer smagen.

Karakter 3+


Weihenstephaner er det ældste bryggeri i verden. Det stammer fra 1040, men der er ikke brygget øl der uafbrudt siden. Det var oprindeligt et klosterbryggeri, men klosteret blev forladt i flere omgange pga brand, pest og meget andet. Jeg har tidligere skrevet mere udførligt om klosterets historie. Nu er det et bryggeri, der er tilknyttet universitetet i München. Det er også en gærbank, hvor bryggerier opbevarer noget af deres gær, og det er en af Europas kendteste bryggerskoler.

”Hefeweizen Dunkel” er en mørkeorange øl på 5,3%. Den har en duft af ristet malt med antydning af banan på grill. En af de øl, der er med til at sætte standarten for tysk hvedeøl.

Karakter 3+


Med hensyn til hvedebock var jeg lidt i tvivl om jeg skulle vælge ”Vitus” fra Weihenstephaner, som jeg vældig godt kan lide. Men jeg valgte i stedet en ”Aloysius” fra bryggeriet Kuchlbauer i  Andersberg. Det gav så mulighed for at vælge den forrige dunkel weissbier fra Weihenstephaner.
Kuchlbauer stammer fra 1300, men blev i 1904 overtaget af Michael Sallek.
Det er  Leonard Kuchlbauer, der nu styrer bryggeriet, og han udtænkte i 1999 et projekt sammen med kunstneren Hundertwasser – Das Kuchlbauer-turm.


Tårnet er 70 m højt og stod færdigt i 2009. Det er et vartegn for bryggeriet og byen Andersberg. Det indeholder verdens største samling af weissbierglas.

Det Weizenbock – ”Aloysius” på 7,2% lever desværre ikke op til hverken tårnet eller tilsvarende hvedeøl fra andre bryggerier. Det er en mørk øl og både duft og smag er for maltet med noter af rugbrød og hvidtøl .

Karakter 2+


Et af de bryggerier der var med til at vække min interesse for øl var canadiske Unibroue. Ølkonsortiet i Aalborg importerede disse øl, indtil bryggeriet lukkede for alt eksport til Europa – jeg tror, det var i 2010. Bryggeriet ligger i Chambley, Quebec. Det stammer fra 1990, hvor stifterne Andre Dion og Serge Racine vendte hjem fra en tur til Belgien, og besluttede at lave belgisk øl i Canada.

I 1999 kom brygmester Paul Arnott til bryggeriet. Han havde tidligere brygget øl for Chimay, og der kom gang i de belgiske bryg.
I 2004 blev bryggeriet overtaget af Sleeman Brewery og i 2006 overtog Sapporo det. Brygmesteren hedder nu Jerry Wietz.

Det er lang tid siden jeg har smagt disse øl og derfor var min glæde stor, da jeg så dem på hylden i Florida. Jeg købte en hvede-tripel med hjem til Ølmarathon – ”Don De Dieu”.
Den har jeg skrevet om før.

”Don de Dieu” betyder ”Guds Gave” og var navnet på Samuel de Champlain’s skib. Han udforskede den amerikanske østkyst og nåede frem til stedet, hvor han i 1608 grundlagde Quebec.
I 1998 bryggede Unibroue en øl for at mindes denne begívenhed. Det skulle kun være i en begrænset periode, men efterspørgslen var så stor, at den fik en fast plads i sortimentet.
Det er en flot, gylden øl med mange komplekse indtryk fra krydderier og urter. Den har en god sødme og en langvarig eftersmag.

Karakter 4+ 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar