Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

søndag den 2. april 2017

Tid til en øl - Ølmarathon / Belgisk Ale
2. April 2017

Ved 30 genstande begyndte mætheden at melde sig. Dels havde vi fået noget at spise, men det er også mættende hele tiden at forholde sig til nye øl og smagsindtryk. Der var da også et par deltagere, der trak sig på dette tidspunkt.

Jeg havde været en tur i Aalbæk for at besøge Vera i ”Det Bette Ølhus”. Det var nok det bedste sted at finde lidt specielle belgiske øl – både de traditionelle og de syrlige.

Vera var da også hurtig til at finde øl, man ikke støder på hver hver anden dag. Måske lidt for hurtig, for da jeg nævnte, at jeg skulle bruge en blonde, en dubbel og en tripel, greb hun straks en øl fra det lille Huisbrouwerij de Vliet. – ”Det er en ganske fortræffelig tripel og jeg har kun denne ene tilbage” sagde hun, men ingen af os undersøgte etiketten nærmere. Bryggeriet laver to øl – en ”Ttripel” og en ”Spelt”, og denne øl viste sig af være sidstnævnte. Nå, det var jo stadig en ukendt øl, så det var ikke så galt, og så har jeg jo en undskyldning for at komme og smage triplen en anden gang ( hvis hun får flere flasker hjem )


”Har du smagt noget fra tvillingerne? spurgte hun, og her svarede jeg nej, hvilket viste sig at være en fejl fra min side. Derfor er der også to øl fra samme bryggeri i denne etape.


Inglorious Brew Star er en nyt bryggeri, som jeg først stiftede bekendtskab med omkring nytåt. Det ligger i Deurne, og blev stiftet i 2014 af tvillingerne Erwin & Benny van Aerschot. På deres 30 års fødselsdag i 2012 fik de et bryggerkursus af deres koner – når nu de var så interesserede i øl. Det fik dem i gang i i 2014 indsendte de en øl til Brouwland Beer Competition. Her vandt de med deres øl ”Inglorious Quad”, og præmien var at få brygget 500 liter hos Brouwerij Anders, samt 3 måneders distribution. Det blev en kæmpe succes og i oktober 2014 startede de rigtig op.

Det er stadig i samarbejde med Brouwerij Anders, for de er at betragte som et fantombryggeri.
I marts 2015 bryggede de øl nr. 2 – ”Cum Laude”. Det var på opfordring af universitetet i Antwerpen og det er deres ”hus-øl”

Det er en blonde på 6,3%. Den står næsten helt citrongul i glasset med en dejlig frugtig aroma. Der er grape og mango – en eksotisk blond med en ganske pæn bitterhed i slutningen.

Karakter 3+


Derefter fulgte en bruin fra husbryggeriet Sint Canarus i Østflandern. Det er det største og bedste bryggeri i Gottem. Samtidig er det et af Belgien mindste bryggerier, hvor vi nok kan konkludere, at der ikke er andre bryggerier i Gottem.

Piet Meirhaeghe, der går under navnet Dr. Canarus holder ofte ølforedrag om de sundhedsmæssige fordele ved øldrikning. Han er formand for den lokale drikkeklub ”Semper Canarus”, der betyder ”altid fuld”

I 1988 fik han den glimrende ide at lave sin egen øl. Han startede med et 10 liters anlæg, men øgede produktionen til 70 liter i 1993. Hvis man vil have hele den detaljerede historie, kan man kigge på hjemmesiden, men i 1999 flyttede de til Gottem og i 2009 var de nået op på et 800 liters anlæg.

”Potteloereke” er en mørk øl, der egentlig skal serveres i et keramikkrus fra pottemageren i Gottem.
Det er en øl på 8,0%. Dejlig duft med moden frugt – blomme og rosin. Smagen er lettere sød med brændt sukker og mørk frugt.

Karakter 3+


Huisbrouwerij de Vliet ligger i Geel, Flandern. Hvis Sint Canarus var lille, tror jeg at dette er endnu mindre. I 1988 var der stor interesse i ”Foreningen af amatør vinmagere og bryggere ( VAW ), for kunsten at brygge øl. Der var styr på det teoretiske, men ikke rigtig plads til det praktiske. Derforblev garagen hos Jul Molenberghs omdannet til bryghus. Kapaciteten er stadig meget lille, men der udvikles hele tiden nye øl.


”Spelt” er en farmhouse ale brygget med spelt fra den økologiske gård Van Steenovens. Det er en opskrift fra 1988. Det er ikke en farmhouse ale i betydningen ”sour” – ej heller en witbier, selv om der er spelt i den. Det er en blond ale med citruskarakter og en mild bitterhed i eftersmagen. Ganske udmærket, når vi nu ikke kunne få en tripel.

Karakter 3+


Brasserie LeFort udstråler en vintage look, og er da også langt den ældste af de belgiske øl i denne omgang. Det stammer tilbage fra 1854, hvor Felix Verscheuer grundlagde et bryggeri i Kortrijk. På den store firkantede plads, hvor der tidligere havde ligget et stort fort. Felix efterlod bryggeriet til sin datter, der giftede sig med Omer Vander Ghinste, der var brygger i nabobyen Bellegem. Og i 1911 flyttede bryggeriet til Bellegem.

Øllen ”LeFort” er brygget med hvede, hvilket giver en blød og behagelig tekstur. Der er fine nuancer af chokolade fra den mørke malt og man fornemmer og typiske belgiske noter af mørk frugt. ( 8,5% )

Karakter 4


Jeg skrev om den første øl fra Inglorious Brew Stars til nytår, så jeg vil ikke bruge meget tid på den nu. I 2016 kom ”Inglorious Quad” på whiskyfad fra belgiske ”The Belgian Owl” og det var denne udgave, vi smagte både til nytår og til ølmarathonen.
Og sikke en afslutning på denne etape.

Karakter 5
Ingen kommentarer:

Send en kommentar