Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

onsdag den 3. september 2008

Tid til en øl - Sierra Nevada Pale Ale

3. September 2008
Da jeg - for 2 år siden - afholdt den første ølsmagning for vennerne, havde jeg overhovedet intet kendskab til øl. Det var egentlig tænkt, som værende en hyggeaften omkring et godt emne – en engangsforetegelse. Vi havde fået Christian fra Vinspecialisten i Aalborg til at sammensætte ølmenuen og han havde valgt 8 øl ud, heriblandt nogle rigtige sværvægtere.
Den 1. øl var Warwicks ”Frk.Friis”,- en udmærket pilsner, men det var trods alt en type, vi havde kendskab til.
Derefter fulgte ”Sierra Nevada Pale Ale”
Alle deltagere skulle finde oplysninger om en tildelt øl, og fortælle om den. Så vi hørte, at denne Pale Ale var humlet med Cascadehumle, der er en af de mest citrusholdige humletyper.
Og sandelig – allerede i duften kunne citrussen fornemmes og også tydeligt i smagen. Jeg havde aldrig smagt noget lignende i en øl, Jeg var dybt fascineret.

Allerede i 1970-erne sendte bryggeriet Anchor i USA en stribe øl på markedet, der gjorde op med den traditionelle amerikanske pilsner. Dette er formodentlig en af inspirationskilderne til den amerikanske ølrevolution, der tog sin spæde start i 1981.
Her stiftede Ken Grossman og Paul Camusi et lille bryggeri i byen Chico, der ligger i Californien. Bryggeriet kaldte de Sierra Nevada efter den lokale bjergkæde. Deres øl blev hurtigt en stor succes og de udvidede i flere omgange. Det er nu et af USA’s største mikrobryggerier, og man er da også gået væk fra den betegnelse og har indført ”Håndværksbryggeri” i stedet.

Den første øl, de sendte på markedet var en pale ale. Pale ale stammer fra England, hvor man i midten af 1700-tallet, var begyndt at bruge koks, når malten skulle tørres. Derved fik man bedre kontrol over temperaturen, og kunne tørre malten ved omkring 90-100 grader. Man fik så en lysere øl end man var vant til.
Betegnelsen ”Pale Ale” blev blandet sammen med ”Bitter” og var faktisk på vej ud af ølsproget, da Sierra Nevada genoplivede den i 1981. Nu er pale ale betegnelsen så populær som nogensinde før.

Sierra Nevada Pale ale er en gylden øl, der er ufiltreret og giver et let mat skær. Det ligner flydende guld – med skum. Der er en livlig bobleudvikling og et pænt, lidt cremet skumlag.
Duften er overvældene. Præget af citrushumle og virkelig frisk. Smagen er stor og man mærker bitterheden fra humlen, sammen med citrussmagen. I slutningen nærmer smagen sig pink grape med en anelse sød syrlighed. Eftersmagen er meget lang med en markant bitterhed. ( IBU 37 ).
Der er humlet med Perle og Magnum og en god portion Cascade.
Jeg tvivler ikke om, at denne øl er skyld i Cascadehumlens enormt store popularitet i moderne ølbrygning.
Karakter 5

Jeg tager ofte denne øl med, når jeg holder ølsmagning, og det er altid en stor succes. Da avisen Nordjyske bad læserne om forslag til en rigtig sommerøl på terrassen, skrev jeg ind og foreslog Sierra Nevada ( + nogle andre, når nu vi var i gang).
Jeg synes stadig, det er en af de allerbedste sommerøl

Ingen kommentarer:

Send en kommentar