17. Juni 2011
Når
man nævner irsk øl, kommer jeg uvægerligt til at tænke på Guinness og Murphy’s,
men derudover skal jeg nærmest vride hjernen for at komme i tanke om flere
bryggerier. Det er sjældent at se andre bryggerier på det danske marked – selv
de gange jeg har været på Irish House i Aalborg er jeg ikke stødt på andre
irske øl ( så vidt jeg husker ). I starten af 1900tallet var der over 200
bryggerier i landet, men de forsvandt i løbet af århundredet til fordel for
nogle giganter, der dominerer markedet med mange reklamekroner. En udvikling vi
også har set herhjemme. I 1989 var der kun 12 bryggerier tilbage i Irland.
På
det tidspunkt købte Liam La Hart og hans fætter Oliver Hugues en nedlagt
lagerbygning i Bray, Wicklow og grundlagde der et nyt mikrobryggeri – ”The
Porterhouse Brewing Co.” De importer gode råvarer fra nær og fjern. Irland producerer
noget af den bedste pale ale malt i verden, men humlen hentes hjem mange steder
fra. – bla tysk Hersbrucker.
Mit
kendskab til irske øltyper er også domineret af dry stout og irish red, men
efter sigende skulle der tidligere have været et væsentligt større udvalg.
Porterhouse har mange forskellige typer på programmet, men om de specielt er
irske, tror jeg ikke.
”Hersbrucker
Pilsner” er jo da i hvert fald ikke. Det er en pilsner, der er inspireret at
den nordtyske stil vi kender fra Jever og Beck’s. Skarp og aggressiv med masser
af humle. De oprindelige pilsnere fra Böhmen var humle med Saaz, men da stilen
bredte sig – i første omgang til det centrale Tyskland – begyndte man der at
benytte tysk humle. Så vidt jeg ved er vore egne ”gamle” pilsnere inspireret af
disse centraltyske øl.
De
nordtyske pilsnere er kraftigere humlet, og pga det hårde vand meget mere
pågående end andre varianter.
”Hersbrucker
Pilsner” er en flot solgylden, klar øl
på 5,0% ( typisk tysk pilsner styrke ). Mange små bobler leveret et lidt
luftigt og diffust skum, der klæber fast på glassets sider. Der er en svag
aroma af korn og humle. Som nævnt er den aggressiv og frisk i sin fremtoning.
For en gang skyld skal man ikke spekulere på humletypen – og så alligevel. Det
er ikke kun Hersbrucker, der er brugt, men også Galena og Nugget. Nugget er en
meget bitter humle, hvor Hersbrucker mest er brugt som aromahumle. Øllet bruser
en smule op i munden med et frugtigt strejf, inden humlebitterhed overtager.
Karakter
4
Ingen kommentarer:
Send en kommentar