Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

torsdag den 10. april 2014

Tid til en øl - Munkebo Udgårdsloke m.m.


10. April 2014

I dag mødtes jeg med lokalformanden på John Bull Pub. Det var en meget løs aftale – egentlig bare at der var releaseparty på en ny øl.  Det var Munkebo Mikrobryg, der mødte talstærkt op for at promovere deres nye ”Udgårdsloke” – en ”black pilsner”, hvilket måske bare er en andet ord for ”schwarzbier”.

Jeg kom i god tid og formanden havde allerede bestilt en øl, som han tilbød vi kunne dele. Det var en ”Black” fra skotske Williams Bros. Det er en ”rich dark ale” – en let porter med smag af karamelmalt og chokolade. Udmærket uden at være ekseptionel.

Kl.  19.00 annoncerede Madara Devko, der er marketingschef, at den næste halve time var der gratis smagsprøver på den nye øl – ”Udgårdsloke”.

Det var første gang de var i Aalborg med deres øl. Vi fik en snak med hende og hun fortalte lidt om bryggeriet og øllet.

Jeg havde jo deres påske pale ale – ”Vahal” - med forleden til påskesmagningen, og har skrevet lidt om bryggeriet. Det er jo knyttet til nordisk mytologi. Logoet er Ask Yggdrasil – verdenstræet – for Munkebo Mikrobryg ”har dybe rødder i den danske bryghistorie”. I nærheden af Munkebo ligger Ladby, hvor man har fundet flere levn fra vikingetiden – bl.a et vikingeskib.  


Hun fortalte også, at ”Udgårdsloke” er lavet på mørke malte, gæret ved 8 grader og humlet med Northern Brewer ( eller rettere – hun måtte lige spørge brygmester Claus Christensen om denne detalje ). Bitterheden er på 37 IBU.
Det er en sort øl. Lyset giver den lige et brunligt skær. Der er ikke så megen aroma i glassene fra Aalborg Beerwalk, men smagen var ristet malt, en anelse sød med lidt chokolade og et kort strejf af engelsk lakrids til sidst. Humlen var med til at ændre karakteren fra en ”dunkelbier” er en ”black pilsner” ( en underligt begreb, som jeg har lidt svært ved at godtage, Jeg vil hellere sige ”schwarzbier” ).
Karakter 3+
 

Der var også et par flaskeøl med. Egentlig til baren, men jeg spurgte, om jeg kunne købe en smagsprøve. Og fik – uden beregning ( tak for det ) – lov at smage på varene. ”Folkvang” er Frejas bolig og derudover en dejlig bayersk weissbier. Brygmester Claus Christensen har i en periode arbejdet som brygmester på det eksperimenterende bryggeri, Campa Bavaria.

Han fortalte at han havde udviklet en metode, hvor han kunne brygge uden tanniner og – noget jeg har glemt hvad hed . Det gør at øllet bliver blødere og letdrikkeligt. Det kunne man godt mærke på deres øl. ”Folkvang” var blød og behagelig med en let perlende fremtoning og fine noter af banan og nelliker. Den skilte sig ikke ud fra den traditionelle weissbier, men var et let og behageligt bekendtskab.

Karakter 4


”Gyldenkam” er noget så specielt som en blanding mellem en weissbier og en american pale ale. Også her fornemmes den bløde fremtoning. Det er ikke en aggressiv øl. Det er de to gærtyper, der danner denne specialitet, men aroma og smag stammer fra humletyperne - Northern Brewer, Tradition, Cascade, Hersbrucker, Nugget og Simcoe. ( IBU 29 ). Det er eksotiske frugter som ananas, mango og grape, der præger duften. Bitterheden i eftersmagen er tydelig, men står ikke tør og ren.

Karakter 3+

 
Sidste øl på disken var den stærke ”Alstærk”, der var en skotsk wee-heavy type på 9,4%. Brygget på 7 forskellige malte ( se hjemmeside ) og East Kent Golding og Northern Brewer humle ( IBU 29 ). En dejlig maltet, kraftig øl, hvor det vinøse får lov at spille med. Blomme og mørkere frugt både i duft og smag. Selvom bitterheden er den samme som i ”Gyldenkam” har den slet ikke samme virkning og indflydelse på oplevelsen. Sikkert fordi humletyperne ikke er så aromatiske og modspillet fra malten er meget større. En fin øl efter min smag.
Karakter 4
Jeg købte en Adnams ”Clump Sagin” til en afslutning. Nu havde vi delt en øl i starten, så kunne vi dele en til slut også. Den var en typisk engelsk IPA. Det mest specielle er vist navnet ( ? )

Ingen kommentarer:

Send en kommentar